- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Eredményesen zárta a nyarat a HENT

2010 nyarán számos jelentős fesztiválon megfordult a hamisítás veszélyeit ismertető kiállításával a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület. A „Hamis ígéretek, valódi veszélyek” című, a legkülönfélébb hamis tárgyakat bemutató rendezvény a soproni VOLT Fesztivállal kezdte a szezont, majd a debreceni Campus Fesztiválra és a Művészetek Völgyébe látogatott, augusztus végén pedig a Szegedi Ifjúsági Napokon is bemutatkozott. A tárlatot 2010. augusztus 25-e és 29-e között tekinthették meg az Újszegedi Partfürdő területére érkező fesztivállátogatók.

Az érdeklődők a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP), továbbá a Magyar Szabadalmi Hivatal szakértőinek segítségével nyerhettek betekintést a hamisítás problémakörébe, megismerve annak veszélyeit és kockázatait, továbbá a hamis termékek elkerülésének legbiztosabb módjait. A négynapos rendezvény során nagyszámú látogató fordult meg a HENT sátrában, akik a legkülönfélébb kérdésekkel faggatták a szervezőket. A legtöbben a felismerhetőségre és a hamisítványok azonosításának módjaira voltak kíváncsiak, de sokakat érdekeltek a vámosok személyes tapasztalatai, munkájuk kihívásai és intézkedési lehetőségeik is.

A korábbi rendezvényekhez hasonlóan Szegeden is nagy sikert aratott a csőgörény – hivatalos nevén a fiberszkóp – kipróbálásának lehetősége. A VPOP által is használt rugalmas, kamerával felszerelt eszközzel próbálták felderíteni a látogatók, milyen márkajelzéseket rejt a csőgörény működésének illusztrálására kihelyezett doboz. Az ügyes megfejtőket a HENT kisebb ajándékokkal, többek között No Kamu! feliratú pólóval jutalmazta.

A HENT kiállítása először 2009 decemberében a Magyar Szabadalmi Hivatal épületében került bemutatásra, majd 2010-ben utazó kiállítás formájában Székesfehérváron, Veszprémben, Pécsett, Győrben, Sopronban, Debrecenben, Taliándörögdön és Szegeden volt látható. A HENT a nyári szezon lezárását követően 2010. szeptember 24-én a Kutatók Éjszakája 2010 című rendezvény keretében a Debreceni Egyetem főépületében várja majd a hamis tárgyakra kíváncsi látogatókat.