- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

100 ország fogott össze a gyógyszerhamisítás ellen

2012. szeptember 25-e és október 2-a között immár ötödik alkalommal bonyolította le nemzetközi együttműködéssel a gyógyszerhamisítás ellen életre hívott Operation Pangea fedőnevű akciót az Interpol. 2008-ban még csak tíz ország, idén 100 ország hatósági szervei vettek részt az ellenőrzési programban. Ennek során 3,75 millió hamis gyógyszert foglaltak le, amelyek összértékét 10,5 millió dollárra becsülik. Az akció során többek között hamis rák elleni gyógyszerek, antibiotikumok, potencianövelő szerek, fogyasztótabletták és különböző étrend-kiegészítők kerültek elő.

Az Interpol közleménye szerint a mennyiség és az érték rekordnak számít. Tavaly 2,4 millió tablettát foglaltak le, amelyek értékét 6,3 millió dollárra becsülték.
A hamisítványok lefoglalásán túl a részt vevő országok összesen 18 ezer illegálisan működő online patikát zárattak be a Legitscript, a Visa, a Mastercard és a PayPal közreműködésével. A pénzügyi szolgáltatók segítségével fizetési megrendeléseket, spam és közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseket is blokkoltak. A hatóságok az illegális patikák kiszállítási címein összesen 133 ezer csomagot ellenőriztek.

Az Operation Pangea V folyamán indult eljárások eredményeként 79 személyt vettek őrizetbe, ellenük hamis gyógyszerek gyártása, bűnszervezeti terjesztése, illetve illegális weboldalak üzemeltetése okán emeltek vádat.

Ronald K. Noble, az Interpol főigazgatója a razzia eredményei kapcsán hangsúlyozta, azok a betegek, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy a drága gyógyszereket megvegyék, gyakran az interneten keresnek olcsóbb alternatívát, amellyel veszélybe sodorják magukat. Mint mondta, szervezett bűnözők és csalók illegális gyógyszertárakat működtetnek az interneten, amellyel becsapják a fogyasztókat, veszélyeztetik egészségüket, illegális célokra használják személyes adataikat, illetve anyagilag is megkárosítják őket.

„Ahogy egyre inkább elérhetővé válik világszerte az internet, úgy nő a potenciális áldozatok száma, és úgy van egyre nagyobb szükség a nemzetközi, több szektort összefogó akciókra, mint amilyen az Operation Pangea is” – emelte ki Aline Plancon, az Interpol gyógyszerügyi bűnözéssel és gyógyszerhamisítással foglalkozó egységének a vezetője. A szakértő ugyanakkor hozzátette, a hatósági akciók mellett épp olyan fontos, hogy a vásárlók kellő óvatossággal járjanak el gyógyszervásárlásaik során, és kerüljék a kockázatos helyzeteket.