- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Mi lehet egy bizonytalan forrásból származó, interneten vásárolt gyógyszerben?

A HENT 2012-ben készített felméréséből kiderül, Magyarországon 330 000 ember vett bizonytalan forrásból gyógyszert egy év alatt. Pedig igen veszélyes interneten bizonytalan forrásból gyógyszert beszerezni! Az illegális webpatikák könnyen felismerhetők: ha nincsenek az ÁNTSZ weboldalán [1] vezetett listán feltüntetve és ha nem egy engedéllyel rendelkező gyógyszertár üzemelteti az oldalt, akkor illegális és biztos, hogy hamis gyógyszert árul.

A riportban megszólal Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szóvivője és dr. Kőszeginé dr. Szalai Hilda is, a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgató-helyettese is.

Házhoz jönnek a halálos orvosságok

A Fókusz Plusz is készített riportot a kampányhoz kapcsolódóan. Szintén végeztek próbavásárlást. Eredményük hasonló mint a Forró nyomon stábjának: az illegális módon, bizonytalan forrásból beszerzett kék pirula nem azt a hatóanyagot tartalmazza és nem annyit, amennyit kellene, ezért igen veszélyes az egészségre. A riport kitekintést ad a világ más országaiba is: turistaként szintén célszerűbb inkább hazai gyógyszerkészletünkből vinni a külföldi útra, mert sok országban nem megbízhatóak a gyógyszertárakban árult készítmények sem.