- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hétből három autószerviz még mindig illegális szoftvereket használ

Lakossági bejelentés alapján hét különböző érdi autószervizben tartottak szoftverellenőrzést a NAV pénzügyőrei. Az ellenőrzött szervizek közül háromban találtak illegális általános irodai, illetve gépjárműipari szoftvereket. Az egyik ellenőrzött műhely bérlője a NAV munkatársait meglátva menekülni kezdett, de a pénzügyőrök útját állták és elvégezték a vizsgálatokat.

Az ellenőrzésen részt vett a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének(JAF) szoftver szaktanácsadó csoportja is, akik közreműködtek a járműipari adatbázisok és szoftverek jogszerűségének megállapításában.

A lefoglalt bizonyítékok alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói nyomozást folytatnak szerzői, vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Az eredmények azt mutatják, hogy a prevenciós munka nem hiábavaló. A JAF folytatni kívánja tehát az iparági felvilágosító és oktató munkát. Ennek keretében a Nemzeti Közlekedési Hatóság felkérésére továbbra is oktatja a műszaki vizsgabiztosokat, akik vizsgáznak is a szerzői jogokból. Emellett szakmai kiállításokon és konferenciákon a NAV szakembereivel együttműködve végzi felvilágosító munkáját. A közönség a novemberi Automotive Hungary – Autótechnika Szakkiállításon találkozhat a két szervezettel.

Kifejezetten jó eredménynek tartom, hogy az utóbbi időben egyre kevesebb helyszínen kényszerülnek lefoglalásra a kollégák – mondta Ballók Attila, a JAF bevetésekért is felelős alelnöke. Egy évvel ezelőtt még 10 szervizből 9-ben találtunk illegális szoftvereket, de a legelkeserítőbb az volt, hogy sok olyan műhely is akadt, ahol egyáltalán nem találtunk jogtiszta programokat. Az utóbbi néhány hónapban azonban egyre erősebben látszik az igény az eredeti, legális forrásból származó javítási- szerelési segédletek iránt. A szervizek is kezdik belátni, hogy a feketézés nem kifizetődő – tette még hozzá.