- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

70 ezer hamisított terméket foglaltak le az ír vámhatóságok

A hamisítványok nagy része az online vásárlásokból származik, amelyeket a postai vagy futárszolgálatok által szállított küldemények átvilágítása során, illetőleg továbbra is meghatározó a kikötőkben és reptereken lefülelt, hamis rakományok mennyisége.

A dublini Croke Parkban az Interpol és az ír rendőrség szervezésében konferenciát rendeztek a témához kapcsolódóan, amelyre hatvan ország ötszáz delegáltja látogatott el. A hamisítók elleni küzdelemben nem lehet kizárólag a rendészetre támaszkodni – mondta az Interpol főtitkára, Ron Noble. Az ír rendőri szervek vezetője – miután felhívta a figyelmet a szellemi tulajdon védelmének fontosságára, és az alacsony minőségű termékek által okozott veszélyekre – kiemelte, hogy szükség van a magán és az állami szektor együttműködésére, tudósít az independent.ie.

A legfrissebb adatok szerint Írországban január óta a hamisításhoz kapcsolódóan mintegy 4500 lefoglalás történt, ennek során több mint 70 ezer hamis terméket foglaltak le, melyeknek összértéke jóval meghaladja a három millió eurót. A termékek között voltak elektronikai eszközök, mobil-alkatrészek, fülhallgatók, ruhák, ékszerek, és kozmetikai szerek is.

A hamisítványok származási helyét nehéz meghatározni, de a főbb források valószínűleg Kínában, Egyiptomban, az Egyesült Arab Emirátusokban és Törökországban vannak. A hamisított, veszélyes összetevőket tartalmazó kozmetikai- és tisztítószerek a fogyasztó egészségét is súlyosan károsíthatják. Egyes hamisítványok pedig felül súlyos biztonsági kockázatot is hordoznak, elég a fékbetétekre, vagy a repülőgép-alkatrészekre gondolni – mutatott rá az esemény egyik szervezője.