- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Bombaüzlet a márkás fülhallgatók hamisítása Kínában

Az amerikai újságíró kérdésére egy sencseni nagykereskedő elárulta, hogy hozzájuk szinte mindenhonnan jönnek az érdeklődők: olaszok, dánok, amerikaiak, kanadaiak, dubaiak, oroszok, és mások, akkora a kereslet. Nem sokkal korábban például több mint 50 ezer dollár értékben adtak el egy brit partnernek a legújabb, Beats by Dr. Dre-modellből. A vevő az árut nem is az olcsóbb konténerben kérte kiszállítani, hanem a sokkal drágább légipostával küldette a szigetországba, hogy ott eredetiként értékesítse azokat. A nyugati piacokon hivatalosan 400 dollárt kóstáló fülhallgató másolatát Sencsenben már darabonként 70 dollárért is meg lehet szerezni. A tudósítás szerint a kínaiaknak jó szimatuk van ahhoz, hogy éppen mire van igény a világban: a Vám Világszervezet szerint 2008-10 között a világszerte lefoglalt hamisítványok, így többek között DVD-k, ruházati cikkek, elektronikai készülékek csaknem 70 %-a az ázsiai országban készült.

A kínai gyártókapacitás nagyságára jellemző, hogy a CNN-riport tanúsága szerint csupán a már említett nagykereskedő egyik napról a másikra könnyűszerrel le tudna szállítani 100 darabot, és még ezer darabhoz is csak egy hétre lenne szüksége. A fülbe illeszthető modell ára arrafelé mindössze egy dollár, az igazi viszont 100 dollárba kerül. A hamisítványok egyébként különböző minőségben kaphatóak, különböző árkategóriában a legjobb minőségűtől a középes minőségűn át a „so-so quality” kategóriáig.

A Beats Electronics a tévétársaság kérdésére válaszolva kijelentette, hogy szorosan együttműködik a rendőrséggel, vámszervekkel, és más hatóságokkal a hamisítók elleni harcban, és igyekeznek kideríteni, hogy kik az eladók, a szállítók és a gyártók a fő piacokon. Az erőfeszítések nem maradtak eredmények nélkül, mára több mint 50 országban sok százezer jogellenesen készült terméket foglaltak le. A riport megemlíti, hogy a jelek szerint Kína is lépni kíván az ügyben: júliusban az Egyesült Államok vámhivatalával közösen tartott akció során 243 ezer hamisított Beats by Dr. Dre-fejhallgatót vontak ki a forgalomból.

Sencsenben viszont a jelek szerint zavartalanul folyik tovább az üzlet. A célországok hatóságainak éberségét pedig azzal igyekeznek kijátszani, hogy egyrészt európai vagy amerikai céget bíznak meg a szállítással, mert azok kevésbé gyanúsak, másrészt a fülhallgatókat dupla csomagolásban adják fel: a külső csomagolás egy kitalált nevet visel, a belső a hamisított márkajelzést. Az állapotokra jellemző, hogy amikor az újságíró Sencsenben azt tudakolta egy rendőrtől, hogy hol lehet hamis mobiltelefonokat kapni, a másik csak végigmutatott az előtte lévő utcán. Arra a kérdésre viszont hahotában tört ki, hogy legálisak-e ezek a termékek.