- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Megszünteti jogsértő tevékenységét a YouTube videók letöltését lehetővé tevő weboldal

Ezek közé tartozott a német üzemeltetésű YouTube-MP3 nevű oldal is, amely havi szinten 30 millió körül mozgó látogatottságával az egyik legnagyobb YouTube videókat rippelő oldalnak számított, amely ellen három zeneipari cég, a BVMI (Bundesverband Musikindustrie) csoport támogatásával a Hamburgi Kerületi Bírósághoz fordult.

A YouTube-MP3 üzemeltetői azt állították, hogy tevékenysége nem jogsértő, oldaluk ugyanis úgy működik, hogy a kiválasztott YouTube videó URL-jét be kell másolni a megfelelő helyre, amelyből előállítják a videó hanganyagának mp3 formátumát. Valójában azonban az történt, hogy az egyszer már bemásolt URL-ek hanganyagát az oldal automatikusan elmentette, így ha valaki ugyanazt az URL-t illesztette be, az oldal semmilyen átalakítást nem hajtott végre, csupán az URL hanganyagának másolatát adta ki. Ez pedig a szerzői jogi jogsértést valósít meg, hiszen az oldal üzemeltetői engedély nélkül többszörözték és tették a nyilvánosság számára hozzáférhetővé a szerzői jogi védelem alatt álló zeneműveket a felhasználók számára. Ehhez kapcsolódva pedig nem jelentéktelen mértékben reklámbevételekhez is jutottak, amelyből persze sem a zenék szerzői, előadói vagy a hangfelvételek előállítói nem részesültek, írja közleményében a BMVI.

A bírósági tárgyalás során YouTube-MP3 üzemeltetője beleegyezett, hogy megszünteti a szerzői jogokat sértő tevékenységét.