- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

21 jogsértő oldal betiltására kötelezte az internetszolgáltatókat a brit Felsőbíróság

Az Egyesült Királyság internetszolgáltatóit arra kötelezte a bíróság, hogy október 30-tól 21 olyan internetes oldalhoz való hozzáférést blokkoljanak, amelyeken keresztül szerzői joggal védett zenei tartalmakhoz van lehetőségük a felhasználóknak illegális úton hozzáférni. A tiltólistán szerepelnek többek között a FilesTube, a 1337x, a BitSnoop, az ExtraTorrent, a Monova, a TorrentHound, a Torrentreactor, és a Torrentz.eu oldalak, írja a Wired hírportálja. Az oldalak letiltását egyébként a szigetország zeneipari ágazatát képviselő Brit Hanglemezgyártók Szövetsége (British Phonographic Industry, BPI) által benyújtott kérelem sürgette, amely szervezet már korábban felhívást intézett az érintett weboldalak üzemeltetőihez annak érdekében, hogy hagyjanak fel jogsértő tevékenységükkel. Mivel ezt a kérést figyelmen kívül hagyták, a szervezet bírósághoz fordult.

A BT és a Virgin is azon internetszolgáltatók közé tartozik, akiket a jogsértő portálok letiltására köteleztek. A BT képviselője úgy nyilatkozott, hogy eleget tesznek a bírósági határozat által megszabott időkereten belül a felszólításnak.

Az interneten elkövetett szerzői jogi jogsértések elleni harcban egyébként a jogsértő tartalmakat kínáló weboldalak blokkolása hatékonyabb eszköznek bizonyul, mint az egyes felhasználók jogsértésért való felelősségre vonása. Szakértők szerint ugyanakkor az ilyen fajta jogsértések visszaesése részben annak is köszönhető, hogy a felhő alapú és a streaming-technológiát alkalmazó szolgáltatások elterjedése miatt már nincs akkora igény a peer-to-peer megosztási módszer használatára. Ennek ellenére például a Breaking Bad (magyarul Totál szívás) című TV-sorozat utolsó részét – a TorrentFreak portál beszámolója szerint – mintegy félmilliószor töltötték le illegálisan, amint adásba került.