- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A General Motors a hamisított alkatrészek által okozott károkra figyelmeztet a Közel-Keleten

A Dohában tartott szemináriumon részt vettek a katari vámszervek és a helyi fogyasztóvédelem munkatársai. Hasznos tanácsok hangzottak el arra vonatkozóan, hogyan kerülhetik el a fogyasztók, hogy hamisított járműalkatrészeket vásároljanak. Elhangzott, hogy a fogyasztókat arra kell figyelmeztetni, hogy még beszereltetésük előtt alaposan vizsgálják meg az alkatrészt és annak csomagolását, valamint legyenek figyelemmel a gyanúsan nagy árbéli különbségekre is. Az alkatrészeket pedig mindenképpen hivatalos forgalmazóknál és megbízható kereskedőknél vásárolják, ahol eredeti termékhez jutnak.
Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (US Federal Trade Commission) szerint az autóiparral kapcsolatos hamisítás világszinten 12 milliárd dolláros üzletet jelent, ebből pedig csak a közel-keleti régió egymilliárd dollárral veszi ki a részét. A Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization) adatai szerint évente 750.000 ember veszíti el az állását hamisításnak köszönhetően, amelyből csak az autóipar vesztesége körülbelül 250.000 fő.

A General Motors globális márkavédelméért felelős vezetője hangsúlyozta, hogy a hamisítványok nem csak az autóiparra jelentenek veszélyt, de a fogyasztók és családjaik testi épségére, akár az életükre is. Ezen kívül hiába olcsóbbak az ilyen alkatrészek, hosszú távon plusz költségeket jelentenek, mivel rosszabb a minőségük és kisebb a megbízhatóságuk, így gyakrabban kell őket cserélni is. Nem arra tervezték ugyanis őket, hogy tökéletesen megfeleljenek egy bizonyos jármű különleges műszaki jellemzőinek, amely pedig problémákhoz, hamar meghibásodásokhoz vezethet.

A hamisított alkatrészeket úgy gyártják, csomagolják és mutatják be, hogy eredetinek tűnjenek, megtévesztve ezzel a fogyasztókat. Gyakran lemásolják a védjegyeket, vagy csak annyira változtatják meg őket, hogy az átlagos vevőnek ez ne tűnjön fel. A General Motors ezért egy Globális Nyomozócsoportot hozott létre, amely a rendészeti szervekkel és vámszervekkel együttműködve azon dolgozik, hogy a hamisított termékeket azonosítani tudják, majd el is távolíthassák a piacról.