- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A Tata Motors hadat üzen a hamis autóalkatrészeknek

A cég elmondása szerint országszerte 70 rajtaütést hajtott végre 2013 júniusa óta, írja a securingindustry.com. A hamisítók a Tata Eredeti Alkatrész (Tata Genuine Parts, TGP) márkanév alatt árulják a legjobban fogyó alkatrészek másolatait és főleg azokat, amelyeket legkönnyebb legyártani. Ezek között megtalálhatók “kuplung alkatrészek, lég-, olaj- és üzemanyagszűrők, ékszíjak, tömlők, gömbcsuklók, záró elemek, felfüggesztés-elemek, fékbetétek, sebességváltó-részegységek és tömítések”, állítja a Tata Motors.

A cég jogi elnökhelyettese szerint a népszerű márkák neve alatt forgalmazott alkatrészek több mint 50 százaléka hamis és veszélyes, azoknak a fogyasztóknak a számát pedig, akik a garancia lejárta után a megfelelő szervizek helyett hamis alkatrészeket használnak fel,  70 százalékra becsülik.

“A tudatos vásárlók kulcsfontosságú szerepet töltenek be ebben a harcban,”, tette hozzá, utalva arra, hogy a Tata Motors tájékoztató kampányt indít az országban, amivel a hamis alkatrészek veszélyeire figyelmeztetik a nyilvánosságot.

A TGP bevezetett továbbá egy hamisítás bizonyítására alkalmas csomagolást sebességváltó és differenciálmű-alkatrészeihez,. ezen kívül használnak lézeres megjelöléseket , valamint az eredetiséget tanúsító hologramos matricákat  is, a Tata logóval ellátva.

A cég az autószerelőkkel, eladókkal és alkatrész-szállítókkal is közelebbi munkakapcsolatot alakított ki, hogy rávilágítson, milyen lépéseket tesz a hamisítás visszaszorítása érdekében.