- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Exportra szánt hamis árukat foglaltak le a vámszervek Hongkongban

A legutóbbi akcióban többek között hamisított táskákat, pénztárcákat, szemüvegeket és mobiltelefon-tokokat találtak. Összesen körülbelül 9800 tételt foglaltak le, átszámítva közel 311 millió forint értékben.

A nyomozás során kiderült, hogy a hamisított termékek végcélja Paraguay lett volna, ahová nemzetközi futárszolgálattal jutottak volna el. Egy 57 éves férfit (a cég vezetőjét) és egy 53, valamint egy 61 éves nőt letartóztattak az akció során.

Mivel az online kereskedelem piaca megnőtt az utóbbi években, a hamisítók egyre gyakrabban alkalmaznak futárszolgálatokat áruik terjesztéséhez, amelynek megfékezése érdekében a hongkongi vámszervek együttműködést kezdeményeztek a nagyobb futárszolgálatokkal. Csak ez év januárja és novembere között 84 ezernél is több terméket foglaltak le, köztük elektronikai eszközöket, ruhákat, bőrárukat és optikai adathordozókat, átszámítva közel 2 milliárd forint értékben – nyolcszoros mennyiséget,  illetve  tízszeres összeget jelent ahhoz képest, amennyit 2012-ben foglaltak le ugyanebben az időszakban. A karácsonyi időszak pedig még több lefoglalt árut hozhat majd.

A vámszervek munkáját nagyban segíti a gyors infomációcsere: együttműködnek az eredeti termékek gyártóival és a hivatalos szervekkel szerte a világon. Védjegyjogok megsértéséért Hongkongban akár 111 millió forintnak megfelelő pénzbüntetés és 5 évig terjedő szabadságvesztést is kiszabható, a szerzői jogok megsértéséért pedig 11 millió forintnyi összegű pénz- és 4 évig terjedő börtönbüntetés is járhat a 7thspace.com oldal tájékoztatása szerint