- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Új fejlesztés a tejporhamisítás ellen

A DairyGuard névre keresztelt gép úgynevezett közeli infravörös spektroszkópiás eljárás segítségével futtatja le a teszteket. Ez az egyetlen olyan eszköz, ami “ismeretlen és ismert alkotóelemeket egyaránt vizsgál, mint például fehérje-, nedvesség- és zsírtartalmat.” A cég szerint a szerkezet az eddigieknél gyorsabb vizsgálati és mintavételi sebességgel rendelkezik, ami gyorsabb eredményeket jelent a mindennapi használatban is, számol be a találmányról a securingindustry.com.

A DairyGuard a tejporokról előre betáplált profilokkal rendelkezik (hasonlóan például egy ujjlenyomat-nyilvántartáshoz), ami szükségtelenné teszi a szerkezetek előzetes konfigurálását, és így egy percen belül megállapítható, hogy egy bizonyos adag tejpor felhasználható-e a továbbiakban.

“A tejport sok szervezet jellemzi hamisításra különösen alkalmas alapanyagként, ez pedig szükségessé teszi, hogy az élelmiszergyártók egy megbízható ellenőrzési módszert alkalmazzanak”, mondja Sharon Palmer, a PerkinElmer élelmiszerügyi igazgatója. “Hogy elkerüljük az olyan élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos problémákat, mint amilyen például a 2008-as melamin-ügy volt, az élelmiszergyártóknak nem csak ismert szennyezőanyagokat, például kártevőirtó-szereket és gyógyszermaradványokat kell keresniük az alapanyagokban, hanem ismeretlen összetevőket is”, tette hozzá.

A tejtermékekbe kerülő szennyezőanyagok utoljára nyáron kerültek az újságok címlapjaira, miután az új-zélandi Fonterra szövetkezet kénytelen volt visszahívni egy tejsavó fehérje koncentrátumát, amit újszülöttek számára készített termékekbe szántak. A koncentrátumot Kínába és más országokba exportálták és olyan baktériumot találtak bennük, ami botulizmus kialakulásához vezet.