- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A hamis vetőmagok ellen lép fel Kína

A szigorítást bejelentő közlemény szerint  különösen a rizs és a kukorica ellenőrzésére fordítanak majd nagyobb figyelmet a kampány során. Tervezett szankcióként szóba került a jogsértő tevékenységet folytatók engedélyének bevonása, de a meglévő szabályozás adta kereteken belül egyéb szigorú büntetéseket is kiróhatnak majd.

Kínában tavaly összesen 33 ezer tonna mezőgazdaságban felhasznált hamis terméket találtak, 2013-ra pedig a hamis növényvédő szerek lefoglalását tűzték ki elsődleges célul. Úgy tűnik, mégis inkább az olyan hamisított vetőmagok kerültek középpontba, amelyek problémát jelentenek már India és Pakisztán földműveseinek is. A Pakisztánból származó mezőgazdasági termékek kapcsán már figyelmeztettek, hogy a hamisított vetőmagok károsan hatnak a termelési mutatókra. De hasonló problémákkal szembesült a mezőgazdasági szektor Indiában is: tavaly 750 ezer dollárértékben foglaltak le hamisított vetőmagokat és 25 személyt tartóztattak le az alacsony termést hozó vetőmagok elleni fellépések során.

Kínában ugyan növekedést mutat a mezőgazdasági szektor (tavaly a gabonatermelés 2,1 százalékkal nőtt), de a kormány mégis aggódik amiatt, hogy a gyenge minőségű vetőmagok megakaszthatják a termelést.