- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A hamisítókat is lázba hozza a Fekete Péntek

Vásárlók milliói özönlik el az üzleteket minden évben a Fekete Péntek alkalmából, ez pedig különösen vonzó lehetőségeket jelent a hamisítóknak, akik jól ismerik a legújabb trendeket és a fogyasztók számára legkívánatosabb termékek körét is, amelyet kihasználva próbálják meg becsapni a vásárlókat. A Better Business Bureau felmérése szerint az országos szintű leértékelés-láz közepette a hamisított cipőknek, táskáknak, okostelefonoknak és DVD-knek különösen nagy keletje szokott lenni.

A drága termékekhez olcsón hozzájutni kívánó potenciális vevők gyakran keresik fel a hamisítványokat eredeti termékként hirdető oldalakat, amelyek nem csak vonzó árral csalogatják a vevőket, de némelyik igen tetszetős külleme mellett még SSL biztonsági tanúsítvánnyal is rendelkezik, ez pedig különösen megnehezíti a fogyasztók számára, hogy megkülönböztessék a hamisított árukat az eredetiktől.

Mivel az üzleti életben tájékozott hamisítványokkal kereskedők úgy alakítják áraikat, hogy azok csak kevéssel legyenek olcsóbbak az eredetiknél, így a vásárlók azt hiszik, hogy csupán csak egy jobb ajánlatra bukkantak a piacon. Fontos azonban felhívni a fogyasztók figyelmét arra is, hogy szükséges utánanézni annak is, kitől is vásárolnak. Tudatosítani kell bennük azt is, hogy érdemes közvetlenül a gyártótól vásárolni egy harmadik fél helyett”, nyilatkozta az esemény kapcsán a LaserLock Technologies cég vezetője.

Hogy egy termék hamisítvány, arra például utalhat az, hogy “raktári készlet többlet”-ként próbálják magyarázni annak alacsonyabb árát. A Better Business Bureau figyelmeztet, hogy mindig ismert oldalakról vásároljunk, amelyek vagy hivatalos forgalmazási engedéllyel rendelkeznek vagy a gyártó értékesítő partnereként vannak feltüntetve. Különösen oda kell figyelnünk akkor, ha az eBay-ről vagy hasonló aukciós oldalról vásárolunk, hiszen ebben az esetben nehéz felderíteni, honnan származik valójában a megvásárolt áru.

A hamisított termékek ezen kívül más veszélyt is rejtenek – a kozmetikai cikkek például a bőrre lehetnek ártalmasak, a hamisított elektronikai eszközök pedig tűzveszélyesek lehetnek.

Nem csak azok vásárolnak azonban hamisított termékeket, akiket megtévesztenek: egy korábbi európai uniós felmérés szerint (amelynek során 26,500, 15 évesnél idősebb embert kérdeztek meg) a vásárlók egyharmada nem tartja elítélendőnek a hamis áruk megvásárlását, mivel az kevesebb anyagi ráfordítással jár. Még ennél is többen voltak azok, akik számára a hamisítványok vásárlása a piacgazdaság elleni tiltakozást jelenti. Ez azért is meglepő, mert egy másik felmérés szerint az európaiak többsége egyébként fontosnak tartja a szellemi tulajdon védelmét: 86 százalékuk szerint ez elősegíti a termékek és szolgáltatások minőségének javulását. Mégis, sokuk hamisítványokat vásárol, hogy pénzt takarítson meg.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]