- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Megkezdődött a hamis gyógyszerek forgalmazásával vádolt csoport ügyének tárgyalása

zacskoban_gyogyszerek [1]A vádirat szerint a gyanúsítottak több mint egymilliárd forint értékben illegálisan értékesítettek hamisított gyógyszerkészítményeket, potencianövelő szereket Magyarországon és külföldön.
A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött. A vádlottak közül csak a negyedrendű vádlott tett – írásbeli – vallomást.
Ezután a tanács elnöke tanúvallomásokat olvasott fel, amelyeket megtévesztett vásárlók tettek a vizsgálatban eljáró hatóságok előtt. A tárgyaláson részt vett több olyan nemzetközi gyógyszergyártó cég jogi képviselője, amelynek a nevét illegálisan használták fel a vádlottak. A gyógyszergyártók több száz millió forintnyi kártérítést követelnek a vádlottaktól.

A Békés Megyei Főügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott által létrehozott és a közeli hozzátartozóiból, ismerőseiből álló bűnszervezet Indiából és Kínából az interneten keresztül nagykereskedelmi mennyiségben szerzett be gyógyszerkészítményeket, túlnyomórészt potencianövelő szereket, amelyek egy része illegális, más részük hamis volt. A készítmények összetétele nem felelt meg az eredeti gyógyszerekre vonatkozó engedélyben szereplő feltételeknek, sem a hamis gyógyszerek csomagolásán feltüntetett összetételnek.

A gyógyszereket a csoport tagjai által különböző településeken bérelt postafiókokba kézbesítették. A csomagokért a vádlottak mentek el, és a harmadrendű vádlott által bérelt lakásba szállították őket, ott tárolták és csomagolták át a készítményeket. A gyógyszereket az interneten kínálták eladásra. A vevők a vételárat lengyelországi és ciprusi bankszámlákra utalták át.

A vádlottak 2011 augusztusától 2012 áprilisáig több mint hetven országban forgalmazták a készítményeket anélkül, hogy erre engedélyük lett volna. A vádirat szerint legalább 1,58 milliárd forint belföldi forgalmi értékű illegális gyógyszerkészítményt szereztek be külföldről továbbértékesítési céllal, és ebből legalább 1,030 milliárd forint értékben adtak el.

Kapcsolódó cikkeink még a témában:
Vádemelés a békéscsabai „Agent Mulder” és társai ellen 1 Mrd Ft értékű hamis potencianövelő szer forgalomba hozatala miatt
Vádemelés előtt a békéscsabai hamis gyógyszereket forgalmazó bűnszervezet tagjai
Súlyosan veszélyeztették a fogyasztók egészségét a békéscsabai hamisítók
Háromszázmillió forint értékű hamis gyógyszert foglaltak le a pénzügyi nyomozók [2]

Kapcsolódó cikkek más médiumoktól:
Metropol: Neten a hamis gyógyszer [3] Székely Krisztina, a HENT Gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője nyilatkozott