- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Szabadon olvashatók Rejtő Jenő művei

Az örökösök korábban levetették az író műveit a Magyar Elektronikus Könyvtárból, azonban a hvg.hu értesülései szerint direkt linken már elérhetővé váltak itt a Piszkos Fred, a kapitány, Az elveszett cirkáló és a Szőke Ciklon című írások is.

A szerzői jog a szerző életében és halála után (post mortem auctoris) 70 évig védi a műveket. A periódus vége mindig az adott év december 31-ére esik, így most az 1943-ban elhunyt alkotók szerzeményei kerültek ki az oltalom alól. Ennek értelmében a jogutódok engedélye nélkül is lehetőség van azok újbóli kiadására, megfilmesítésére, internetes közvetítésére – de akár azok átdolgozására és megzenésítésére is.

Egy dolog azonban változatlan marad, emlékeztet a jogiforum.hu: a szerző névjoga továbbra is sérthetetlen. Ez azt jelenti, hogy az alkotások felhasználása során fel kell tüntetni azok szerzőjét, illetve továbbra sem állíthatja senki, hogy ő írta volna a műveket.

Az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület az MTI-hez eljuttatott közleményében azt is felidézi, hogy Rejtő mellett például Bálint György író, Harsányi Zsolt író, dalszövegíró, Hegedűs Gyula író és Huber Gyula nótaszerző művei is kikerültek a védettség alól.

Az Artisjus hozzátette: 2013-ban fontos változás történt a szerzői jog területén, hiszen az Európai Unióban az előadók és a hangfelvétel-előállítók védelmi idejét a korábbi 50 évről 70-re emelték.