- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Több mint 400 000 fontos pénzbüntetést kapott az illegális fájlmegosztó

A 28 éves férfi a Beck – Élve eltemetve című film premier előtti változatát osztotta meg az egyik legrégebben működő svéd BitTorrent oldalon, a Swebits-en, amiért rekordbüntetést szabott ki rá a bíróság.

“A magas kártérítési összeg jól mutatja, hogy mekkora károkat szenvednek azalkotók és a szerzői jogok jogosultjai a filmek illegális megosztásának következményeként. Van egy pár módszerünk, amivel kompenzációt követelhetünk a filmek illegális megosztása miatt”, nyilatkozta a Legal Alliance jogvédő szervezet egyik ügyvédje.

A 28 éves svéd elkövetőt  a szerzői jogok jogosultjai “minden idők legkártékonyabb” egyéni, filmes jogsértőjének nevezték. A férfi 2008-tól működött a Swebits BitTorrent tracker-oldal feltöltőjeként és moderátoraként, egészen annak megszüntetéséig. Az illegálisan működő fájlmegosztó oldalt a 2011-ben, a férfi letartóztatása után egy héttel állíttatták le.  A Rights Alliance és a Nordisk Film vizsgálata nyomán kiderült, hogy a férfi további 517 filmet és TV-showt is megosztott az oldalon. Ezért a bíróság felfüggesztett szabadságvesztéssel és 160 órányi közmunkával büntette a szerzői jogok megsértése miatt.

A Svéd Kerületi Bíróság által kiszabott 4 és fél millió koronás büntetés sokkalmagasabb, mint az egy filmért az Egyesült Államokban kiszabható, 150.000 dolláros (33 millió forintos) maximum összegben meghatározott pénzbüntetés összege. A kártérítési összegben benne van film terjesztésére a jogosult által adott engedélyben meghatározott, részére fizetendő jogdíj is.   A film megosztott változatának minősége ráadásul olyan  rossz volt, hogy az elkövető ezzel még annak jó hírnevét is megsértette, amelyet a bíróság szintén figyelembe vett.

A filmet egyébként eredetileg 2009-ben, Németországban mutatták be és egy évvel később került Svédországba. A svéd nyelvű alkotás egy sorozat huszonhatodik része. A történet egy kitalált személy, Martin Beck rendőrnyomozó kalandjairól szól, aki egyébként szerepelt már más filmekben, regényekben és egy, a BBC által készített rádiójátékban is.