- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

2013-ban is nőtt a hazai eredetű európai szabadalmi bejelentések száma

A növekedés a 2012-es évhez képest közel 3%-os. Az Európai Szabadalmi Egyezményhez csatlakozott tagországokból 93.905 bejelentés érkezett, 171.785 pedig az azon kívüli országokból. A Magyarországról érkező bejelentések száma ezzel egyidejűleg 4,3%-kal nőtt egy év alatt; míg 2012-ben 188, 2013-ban 196 hazai eredetű oltalmi igényt nyújtottak be az európai hatóságnál.

Az Európából érkezett bejelentések száma viszonylag stabil szintet mutat, ugyanakkor a teljes ügyszámnak már csak alig több mint a harmadát teszik ki, míg a növekedést főként az Ázsiából érkezett kérelmek okozták. Az európai adatok azonban régiónként jelentős eltéréseket mutatnak, míg Hollandia, Dánia, Svédország, Portugália, Törökország, Csehország és Írország esetén jelentősen nőtt a bejelentések száma, addig Belgiumban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Svájcban és Spanyolországban visszaesést tapasztalhatunk 2013-ban.

Az európai szabadalmi bejelentések terén legaktívabb országok rangsora a következő: Amerikai Egyesült Államok (24%), Japán (20%), Németország (12%), Kína (8%), Korea (6%), Franciaország (5%), Svájc és Hollandia (3%), Egyesült Királyság és Svédország (2%). Magyarország az Európai Szabadalmi Egyezmény 38 tagállama között a 21. helyezést érte el a bejelentések számát tekintve.

A cégeket tekintetve a Samsung vezeti az európai bejelentések rangsorát (2618 bejelentés), a második helyen a Siemens, a harmadik helyen a Philips áll. Az ESZH adataiból kiderül az is, hogy a bejelentők 65,5%-a nagyvállalat, 29%-a kis- és középvállalkozás, illetve egyéni bejelentő, valamint 5,5% az egyetemek és kutatóintézetek aránya.