- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Megállapodás született a Ministry of Sound és a Spotify között

A Ministry of Sound tavaly szeptemberben perelte be a Spotify-t, mert szerintük az oldalnak nem lett volna szabad megengednie olyan lejátszási listák létrehozását, amelyek ennyire hasonlítanak a kiadó válogatásalbumaihoz. A brit jog védelemben részesíti azokat is, akik csak munkájuk hozzáadásával hoznak létre meglévő művekből alkotásokat (listákat, válogatásokat). A MoS is erre hivatkozva kért ideiglenes intézkedést a bíróságtól, írja a hollywoodreporter.com.

A felek most peren kívüli egyezséget kötöttek. Ennek részletei nem nyilvánosak, de a Guardian szerint ezeket a kifogásolt, publikus lejátszási listákat eltávolítják a Spotify keresőjéből, de nem törlik őket. Az új felhasználók azonban már nem követhetik ezeket az összeállításokat, de nem is fogják megakadályozni őket abban, hogy személyes használatra a MoS összeállításait utánzó lejátszási listákat hozzanak létre.

A vita vége nem vetíti előre Nagy-Britanniában a dalválogatások – legyen az válogatásalbum vagy digitális lejátszási lista – jogi védelme megítélésének alakulását.

Az Egyesült Államokban egy 1991-es (a telefonkönyvek szerzői jogi védelme ellen hozott) bírósági ítélet miatt nem is részesülhetnek védelemben az egyéni, eredeti jelleget nélkülöző válogatások. 2012-ben egy brit fellebbviteli bíróság hasonló ítéletet hozott, amikor a Yahoo-t támadták, amiért az futballmeccsek mérkőzéseinek időpontját közölte, listába szedve. A bíróságok ebben az esetben arra a megállapításra jutottak, hogy csak a „válogatás módjának egyéni, eredeti voltát” lehet oltalmazni.

A Spotify és a Ministry of Sound között zajló vita csak részben szólt a szerzői jogokról, fontos szerepet játszott benne a piaci verseny is. A per kezdetekor a Ministry of Sound vezérigazgatója, Lohan Presencer megpróbálta azt az érvet felhozni, hogy amikor a MoS megvette a kiadóktól az engedélyt az összeállítások elkészítéséhez, a streamelésre nem kapott jogokat. Magyarul a Spotify olyat tehetett, amire maga a MoS nem volt felhatalmazva.