- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Újabb torrent- és usenet oldalakat zárat be a FACT jogvédő szervezet

A FACT (Federation Against Copyright Theft – Szövetség a Szellemitulajdon-jog Megsértése Ellen) munkájának köszönhetően, leállt az XtremeTV.org, a MazysMadhouse és a ParadiseLane, tudósít cikkében a torrentfreak.com.

A szervezet dolgozói bizonyos esetekben az oldalak üzemeltetőinek lakása előtt jelentek meg, követelve azok leállítását. A FACT sok esetben egyszerűen az oldal “whois” bejegyzését nézte meg (ez tartalmazza az adott tartomány tulajdonosának és regisztráló szervezetének adatait), így találta meg az üzemeltetők lakcímét. Ezeket az adatokat sok oldal tulajdonosa semmivel sem védte.

A FACT a megállapodások részeként követeli azt is, hogy átírják hozzá az oldalak domainjeit. Ezek után állítják le az oldalakat, ha ez addig még nem történt meg.

„Az oldalak látogatóit a FACT továbbra is olyan források felé irányítja majd, ahol jogsértés nélkül élvezhetik a filmeket, TV-programokat, moziban, online vagy lemezről”, mondta a FACT munkatársa, Eddy Levin.

Az NZB Royalty Usenet oldalt is sikeresen állította le a szervezet, nekik elég volt egy emailt küldeni a személyes látogatás helyett. „A FACT nyomozói megvizsgálták az önök oldalát és arra a megállapításra jutottak, hogy elsősorban TV-s tartalmak közvetítésével valósítottak meg jogsértést,” írta a FACT nyomozásért és hírszerzésért felelős igazgatója, Peter O’Rourke az oldalnak. „A FACT azt kéri, hogy azonnal függesszék fel ezt a tevékenységet. Ennek elmulasztása további vizsgálatokat és büntetőeljárást vonhat maga után.”

Az oldal üzemeltetői eleget tettek a kérésnek. „Már nem a radar alatt repülünk. Emiatt ki kell szállnunk. Emlékezzetek: nekünk is van magánéletünk és családunk is”, írta egy nyilatkozatban az oldal üzemeltetője. „Sajnáljuk emberek. Reméljük, megértitek, hogy a dolog kicsúszott a kezünkből.”

A fent felsorolt oldalaknak mindegyike bezárt és a jelek szerint a FACT még többet bezárat majd, amint az üzemeltetőket azonosítani lehet, meggyőzve őket, hogy bírósági ítéletek és börtön várhat rájuk.