- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Az online aukciók körül felbukkanó bűnszervezetek is lekövethetők

A szervezet kifinomult eszközöket vetett be a csalások során, számol be honlapján az Europol. Belgium, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, India, Kanada, Lengyelország, Lettország, Németország és Olaszország internetezői is áldozatul eshettek a csalásoknak, amelyek során nemlétező elektronikai termékeket hirdettek meg az eBay-en és lengyel honlapokon.

Miután a megrendelők fizettek (például egy Apple Mac számítógépért), küldeményeket kaptak a hirdetőktől, azonban ezek nem a megrendelt árut, hanem például téglákat, gyümölcsöket és zöldségeket tartalmaztak. Az eBay-en rendelők még csomagot sem kaptak. A kifizetett összeget a csalók nem regisztrált, előre fizetett bankkártyákra utalták, majd bankautomatákból felvették. Az eBay vásárlóit védte a pénzvisszafizetési garancia, enélkül több tízezer eurót veszítettek volna a tranzakciókon 2013 óta.

Bár az elkövetők bonyolult technológiai módszerekkel védték magukat, a hírszerzési eszközöket alkalmazó dublini és pulawy-i rendőrség, az EC3 szakértői és az eBay munkatársai több alkalommal is sikeresen léptek fel ellenük. Két fő gyanúsítottat Pulawyban akkor fogtak el, amikor egy automatából vettek fel pénzt. Az ezt követő házkutatások során előre kifizetett bankkártyákat, autókat, laptopokat és mobiltelefonokat foglaltak le a hatóságok.

Az EC3 kiberbűnözés-ellenes szakértői állandó hozzáférést biztosítottak a lengyel hatóságoknak az Europol adatbázisához, így segítve őket az akcióban. Az eBay munkatársai dublini központjukból segítették a munkát, élő monitoring rendszerükön keresztül. Troels Oerting, az EC3 vezetője szerint az együttműködéssel sikerült bebizonyítani, hogy “a bűnözők megpróbálhatnak elmenekülni, de nem bújhatnak el”. Hozzátette: az Európai Unió tagállamainak és más országok szakértőinek segítségével tovább fogják optimalizálni a nyomozási módszereiket, hogy minél több bűnelkövetőt juttathassanak börtönbe a jövőben.