- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Moldáv szellemitulajdon-szakértők tanulmányútja Magyarországon a HENT, az SZTNH és a NAV szervezésében

Ion Țîganaș, a Moldáv Szellemi Tulajdon Állami Ügynökség (State Agency of Intellectual Property of the Republic of Moldova, AGEPI) elnökhelyettese aktív részese a hamisítás és kalózkodás ellen létrehozott moldáv megfigyelőközpont működtetésének.

Látogatásának célja elsődlegesen a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) által működtetett Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) tevékenységének, munkájának, kampányainak és eredményeinek megismerése volt. Az elnökhelyettes kollégái, akik a vámhatóságtól, ügyészségtől és rendőrségtől érkeztek, szintén közreműködői a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos jogérvényesítési „láncnak”.

A látogatás első napján, dr. Ficsor Mihály köszöntőjét követően a HENT titkárhelyettese, Pál Roberta mellett az SZTNH Jogi és Nemzetközi Főosztályának kollégái, dr. Kovács Eszter és dr. Vass László tartottak interaktív előadást a delegációnak a HENT és az SZTNH felépítéséről, működéséről és munkájáról, az üzleti titokra vonatkozó európai jogalkotási munkáról, valamint a vámhatósági szabályok ez évi változásairól.

Ez követően a HENT Jogérvényesítési Munkacsoportjának vezetője, dr. Lendvai Zsófia ismertette a magyar jogosultak a vámhatósági eljárással kapcsolatos tapasztalatait, illetve Krepsz Balázs, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakértője számolt be az online elkövetett szellemi tulajdonjogi jogsértések felderítéséről.

A NAV Szellemi Tulajdonjog-védelmi Osztálya Almási Gyula alezredes vezetésével szervezett a második napra helyszíni programot a delegációnak egy ismert budapesti piacra, ahol betekintést nyertek a Magyarországon a hamisítással leggyakrabban érintett termékekről, az értékesítés és raktározás, valamint az ellenőrzés körülményeiről.