- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Olasz művészek az üres hordozókra kiszabott díjak emelése mellett

A CopiaPrivata.it weboldalon található, az emelést szorgalmazó petíciót már több mint 3000 olasz művész írta alá, tudósít a zdnet.com. Az aláírók azt szeretnék elérni, hogy az összes, fényképek és videók tárolására alkalmas üres hordozóra kivetett díjat emeljék meg (beleértve ebbe a számítástechnikai eszközök merevlemezeit is). A többletösszegért cserébe a fogyasztók másolatokat készíthetnének kedvenc filmjeikről, saját használatra.

A beszedett pénzt a Siae nevű, művészeket és kiadókat támogató szervezet kapná meg és ők osztanák azt szét a szerzői jogok tulajdonosai között.

A “kalózadónak” is nevezett díjat sok európai országban alkalmazzák, de Spanyolország például 2012-ben eltörölte azt. Olaszországban a bevezetése óta sok vitát kavart a díj.

A pénzt a gyártóknak és az importőröknek kell megfizetnie, de semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy a fogyasztókra terheljék a plusz kiadásokat.

A Copia Privata-n aláírók a Matteo Renzi által kinevezett új kulturális minisztert, Dario Franceschini-t szeretnék elérni a kezdeményezéssel.

A jelenlegi díjakat még 2009-ben szabták meg: 90 eurocentet kell fizetni minden mobiltelefon és 1 euró 90 centet minden PC után. A Siae most körülbelül 500 százalékos emelést javasol, az adattároló méretétől függően. 5 euró 20 centet kellene fizetni az okostelefonok és 6 eurót a számítógépek után, de a díj 32 euró 20 cent is lehet (áfa nélkül) a 400 gigabájtos, vagy annál nagyobb merevlemezt tartalmazó multimédiás eszközök esetében.

Az új díjszabást már tavaly decemberben bevezették volna, de az Altroconsumo nevű fogyasztói szervezet petícióval fordult az akkori kulturális miniszterhez a lépés megakadályozása érdekében. Ebben arra hivatkoztak, hogy senki nem kérte ki technikai szakértők véleményét a bevezetés előtt és a határozat tervezetét sem a piac főbb szereplőinek, sem a fogyasztói csoportoknak nem mutatták be.

Nem csak ezért éri kritika az üreshordozó-díjakat. Egy számítástechnikai ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint a fogyasztói szokások megváltozása miatt sem fair plusz költségeket felszámolni a másolatokért, mert sok, internetről legálisan letöltött tartalom esetében ez egyébként is benne lehet az árban. A fogyasztók tehát kétszer fizetnének, ugyanazért.

Az üres hordozók után 28-ból 22 uniós országban kell valamilyen díjat fizetni, ezek mértéke országonként eltérő (Németországban például jelentősen magasabbak a díjak, mint például Franciaországban). Az okostelefonokra és a tabletekre csak három országban vonatkozik a szabályozás, köztük Magyarországon is.