- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Rossz tanács miatt perel a milliárdos képvásárló

Frank Fertitta III még 2008-ban vásárolta meg a “Cím nélkül (Narancs, vörös és kék)” című képet a New York-i Knoedler galériától, ír az esetről az auctioncentralnews.com. A galéria azóta bezárt, mert kiderült, hogy hamisítványok tucatjait adták el.

Oliver Wick, svájci Rothko-specialista és az amerikai festmények szakértője 300,000 dollárt (67 millió forintot) kapott a galériától az eladásért a bírósági dokumentumok szerint. Az iratokból az is kiderül, hogy Wick „érdemi bizonyítékokkal rendelkezett arra, hogy a kép hamisítvány”. A vádirat szerint a szakértő „nem végzett külön kutatást a Rothko-kép eredetiségének megállapítására”.

Az eladás előtt Wick közvetítőként a következőket írta: „Igazolom, hogy ez a mű továbbításra került a csapat irányába, minden teljesen rendben van, máskülönben én nem foglalkoznék vele.”

A képet kiállították a bázeli Fondation Beyeler múzeumban is, ahol Wick kurátorként dolgozott.

A hamisítvány egy olyan sorozat része, amit egy queens-i illetőségű kínai művész készített. A képeket 14 éven keresztül adták el, összesen körülbelül 80 millió dollárért (majdnem 18 milliárd forintért). A hamisítványokat Rothko, Jackson Pollock, Robert Motherwell, Franz Kline és Willem de Koonig műveiként értékesítették.

Az átverése 2009-ben került fény, ekkor az eladásokban legnagyobb szerepet vállaló Knoedler galéria 2011 decemberében egyik napról a másikra bezárt.

A hamisítványokat a kínai művésztől felvásároló és galériáknak tovább áruló Glafira Rosales műkereskedő múlt szeptemberben bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt. Várhatóan évtizedeket kell majd börtönben töltenie.