- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

„Hamis” narancsok Hongkongban

A „hamis” és az „igazi” narancsok hasonlóak, kivéve a matricát. Az igazi ugyanis műanyag, a hamis változat pedig papírból készül, számol be az scmp.com.

A két narancspultot üzemeltető, 18 és 62 év közötti árusokat letartóztatták. A gyümölcsökön kívül 112 ezer hamis matricát is lefoglaltak a hatóságok. Az panasz bejelentése után két hetes vizsgálat indult.

A hamis jelzéssel ellátott narancsokat Észak-Afrikából importálták és a kormány vegyészei ehetőnek minősítették őket. A Sunkist narancsokat ugyanakkor Dél-Afrikából vagy Kaliforniából szállítják be és darabonként 90-120 forintnak megfelelő hongkongi dollárba kerülnek. Ezeket 150-180 forintnak megfelelő áron adják tovább a vevőknek. A hamis narancsok 30 forintnyi dollárba kerülnek és 90-120 forintnyi dollárért adták el őket. A lefoglalt 5200 narancs így körülbelül 2,6 millió forintot ért.

A vizsgálat során a hatóság munkatársai látták, ahogy az árusok a gyümölcsökre ragasztják a címkéket. Kihelyeztek továbbá egy figyelmeztetést is, amely szerint tilos volt a narancsokat kézbe venni a vásárláskor, ami valószínűleg azért volt így, hogy a vásárlók ne vegyék észre a hamis címkéket. A papírcímkék olcsóbbak és egyszerűbben előállíthatók voltak, mint az eredeti, műanyagból készült változatok.

A két elárusítóhely hat pultnyi távolságban volt egymástól a szabadtéri piacon, de az üzemeltetőként ugyanaz a személy szerepelt. A hatóság munkatársai ellenőriztek több pultot is a piacon, de nem találkoztak több hamisítvánnyal. Egyelőre annak sincs nyoma, hogy bűnszervezet lenne az ügy mögött.

Hongkongban a legutolsó hamis gyümölcs-eset 2011-ben történt, amikor 130 láda görögdinnyét foglaltak le. Ezekről azt állították, hogy Malajziából érkeztek, miközben kínai eredetűek voltak.

Hongkongban a hamis védjegyekkel ellátott áruk kereskedőit félmillió hongkongi dollárra (14,4 millió forint) büntethetik és 5 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.