- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Másolt filmeket vetítenek az amerikai börtönökben?

A USAWarez.com és a USATorrents.com oldalak üzemeltetője, Richard Humphrey 2010 áprilisában kapott 29 hónapos jogerős börtönbüntetést szerzői jogsértések miatt. A férfi arról számolt be [1], hogy a börtönökben rendszeresek a szerzői jogsértések. Előfordult például, hogy A Wall Street farkasa, s a Pofázunk és végünk című filmeket vetítették le, ráadásul jóval a hivatalos DVD-premier előtt. Az egykori oldalüzemeltető képmutatással vádolta meg a hatóságokat.

Humphrey közölte, hogy az Ohio állambeli Lorain Correctional Institution nevű büntetés-végrehajtási intézetben rendszeresek voltak az illegális másolatok bevonásával végzett vetítések. Ő 2011 végén szabadult, de 2014-ben megint elítélték, igaz, ezúttal egy más jellegű bűncselekmény miatt. Ekkor láthatta a többiekkel együtt A Wall Street farkasa, illetve a Pofázunk és végünk alkotásokat. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy illegális kópiákat vetítettek le nekik, mivel a mozik közönsége is látható volt a felvételeken. A jelenségre többször is megpróbálta felhívni Kimberly Clipper igazgató figyelmét, de nem járt sikerrel.

Humphrey leginkább azt kifogásolja, hogy a börtönökben elkövetett szerzői jogsértések közel sem esnek olyan megítélés alá, mint a szabad világban elkövetett esetek. A férfi feltette a kérdést, hogy ha valakit szerzői jogsértések miatt küldenek a rácsok mögé, ahol le kell rónia a társadalommal szembeni adósságát, akkor miként lehet ott másolt filmeket mutatni neki? S miért kell embereket büntetni, ha közben a rendszer még magát sem képes uralni? Humphrey beszámolt más érdekes esetekről is. Az őt letartóztató rendőrök tőle kérdezték, hogy a Joox.net vagy a Katz.cd nevű oldalak használata illegális-e, mire ő azt válaszolta, hogy inkább saját magukat kellene megbilincselniük és mellé állhatnának.

Az egykori platformüzemeltető szavai nem maradtak következmények nélkül, a Logain Correctional Institution ugyanis közölte [2], hogy vizsgálat indult az ügyben, de még nem találtak bizonyítékokat a Humphrey által elmondottakra. Egyetlen fegyőr vagy rab sem hívta fel a figyelmet szerzői jogsértésekre.