- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Együttes fellépés szükséges a gyógyszerhamisítók ellen

Az Európai Gyógyszergyártók Szövetségének (EFPIA) főtitkára, Robert K. Noble szerint a hamis gyógyszerek okozta veszély ellen (amely az egész bolygóra kiterjed), minden szinten fel kell lépni, olvasható az INTERPOL honlapján.

“A hamis gyógyszerek kereskedelme nem csak milliók egészségét veszélyezteti minden egyes nap, de lehetőséget nyújt a bűnözőknek hatalmas profit bezsebelésére is, alacsony kockázat mellett”, mondta Noble.

“A probléma leküzdéséhez közös erőfeszítés szükséges a bűnüldöző szervek, a magánszektor, az egészségügyi szervezetek és elsősorban a nyilvánosság részéről. Csak együtt dolgozva léphetünk fel és szoríthatjuk vissza ezt a problémát”, jelentette ki az INTERPOL vezetője.

Noble főtitkár szerint a tudatosság fejlesztése elsődleges cél és az INTERPOL Turn Back Crime (“Szorítsd vissza a bűnözést”) elnevezésű kampányának sarokköve. A kampány abban segít, hogy szélesebb körben ismertté váljon a bűnözők tevékenysége, és így mindenki megfelelő információ birtokában vásárolhat az interneten és hagyományos kereskedőktől egyaránt.

Az interneten eladott hamis gyógyszerek mögött álló bűnözői hálózatokat megcélzó és az INTERPOL által levezényelt PANGEA VII hadműveletben 111 ország vett részt és a végeredmény 237 letartóztatás, valamint 8 milliárd forint értékű hamis (és feltehetően veszélyes) gyógyszer lefoglalása volt világszerte.

Május 27-e és 29-e között került sor a Tarajos sül hadműveletre (Operation Porcupine) Nyugat-Afrikában, körülbelül kétezer egészségügyi, rendőrségi, szabályozó testületi és vámhivatali dolgozó bevonásával. Az akcióban több mint 500 rajtaütést és információszerzést követő nyomozást hajtottak végre 20 városban, Benin, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Ghána, Szenegál és Togo területén.

Együttműködésben a HIV/AIDS, tuberkulózis és malária elleni küzdelmet célzó globális alappal, az ENSZ Elefántcsontparton működő részlegével (UNOCI) és az Egészségügyi Világszervezettel, az akció vezetője az INTERPOL azon részlege (az MPCPC) volt, amely egészségügyi eszközök és gyógyszerek hamisítása ellen küzd. Az akció során piacokat, boltokat, gyógyszertárakat és magánlakásokat vizsgáltak át.

Majdnem 300 illegális kereskedelmi pontot azonosítottak és állítottak le, köztük Togóban egy olyan hamisgyógyszer-lerakatot, ami egy helyi egészségügyi központtal szemben helyezkedett el. A hamis gyógyszerek mellett (néha már 5 éve) lejárt készítményeket és eltérített maláriagyógyszereket foglaltak le.

Az akció (ami az egyik legnagyobb volt eddig Nyugat-Afrikában) a 2013 decemberi Addid Ababa-i Nyilatkozatra épült, amely szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a hamis gyógyszerek elleni harcra az afrikai régióban.