- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A Pandora felveszi a harcot a hamisítókkal

Egy rendőrségi akció során az egyesült királysági Dorsetben három embert fogtak el, akik több online piacon keresztül hamis Pandora gyöngyöket árultak, jelentette a securingindustry.com.

A vizsgálat szerint a három elkövető körülbelül 47 ezer angol fontot keresett a gyöngyök értékesítésével. A gyöngyöket valódi Pandora termékekként hirdették, ám azok valójában Kínából származtak. A dán cég minden karkötő charm termékét Thaiföldön gyártatja. Mindegyik esetben több száz fontnyi büntetést szabott ki az elkövetőkre, és kártérítést ítélt meg a dán cégnek a bíróság.

Míg a büntetés viszonylag szerény volt, az ítélet azonban fontos jelképes győzelem a Pandora számára, mivel a cég arra törekszik, hogy megvédje vásárlóit a hamisítványoktól.

Bizonyos szempontból a Pandora saját sikerének áldozata. Az 1980-as évek eleje óta működő céget 2010-ben egészséges árbevétel-növekedéssel jegyezték a tőzsdén. A gazdasági válság azonban szinte azonnali hatással volt a cégre, az eladások megrekedtek, ahogy a fogyasztói vásárlóerő csökkent – ez termékeny talajt teremtett a hamisításhoz.

A Pandora bevételei 2012 óta ugrásszerűen nőttek, hála a márka figyelemfelhívó kampányának, az új termékek bevezetésének, és a földrajzi terjeszkedésnek. Mindezek, valamint a márka ismertségének növekedése ellenére sem látni jelét annak, hogy a hamisítás mérséklődne.

A hamisítás elleni küzdelemben a cég egy sor jellegzetes tulajdonságot, jelzést használ arra, hogy a vásárlók felismerjék a valódi Pandora termékeket. Például a Pandora charmokat és kiegészítőket a cégalapító Per Enevoldsen apja, Algot Enevoldsen után az „ALE” monogrammal látják el. Azonban mostanra sok hamisító használja az ALE jelzést, így már ez sem garancia a termék eredetiségére. További jelek, melyek az eredetiséget igazolják, az ezüst (S925) és az arany (G585 vagy G750) jelzések.

A Pandora termékeket kézzel készítik, ezért a részletek éles vonalakból állnak, a minták faragását pedig szakszerűen alakítják és polírozzák, míg a hamis darabokat „puhának” és „laposnak” érezhetjük. Természetesen a termékek minőségét nehéz ellenőrizni, ha online vásárolunk, ezért a Pandora azt javasolja, hogy kizárólag hivatalos forgalmazóktól vásároljunk.