- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Az elektronikai vállalatok nem jelentik a hamisítványokat

A Nemzetközi Elektronikai Biztonság Alapítvány (EFSI – Electrical Safety Foundation International) megállapította, hogy a 900 villamossági ellenőr, kivitelező és forgalmazó fele fedezett már fel hamis terméket, a leggyakrabban előforduló terméktípusok a készülékeken és földelő rudakon kívül a világítási és megszakító berendezések, írja a securingindustry.com.

A tavalyi év során átlagosan öt hamisítványt találtak fejenként, ami alátámasztja, hogy az Egyesült Államokban emelkedik a hamis elektronikai készülékek száma. Az elmúlt 10 évben a lefoglalt hamis elektronikai termékek száma a háromszorosára nőtt.

Mindent egybevetve a válaszadók 96 százaléka gondolja úgy, hogy a hamisítványok legalább mérsékelt veszélyt jelentenek a közbiztonságra, de csupán a felük jelenti az ilyen eseteket, míg a válaszadók egyharmadának nincsen semmilyen eljárása a hamisítványok elkerülésére. Majdnem 55 százalék gondolta úgy, hogy a munkáltató cég nem nyújt megfelelő képzést a hamis termékekkel kapcsolatos problémákról.

„A hamis elektronikai termékek jelentős biztonsági veszélyt jelentenek, ha észrevétlenek maradnak, több eset van, ahol halálhoz, sérüléshez és jelentős anyagi kárhoz vezetett a használatuk otthon és munkahelyeken is” mondta az EFSI.

Többször számoltak már be róla, hogy a hamis elektronikai eszközök, mint például a mobiltöltők, tűzesetekhez vezettek, felrobbantak, megrázták a használójukat vagy égési sérüléseket okoztak.

A felmérés eredményeinek publikálásával párhuzamosan az EFSI kampányt indított annak érdekében, hogy felhívja a fogyasztók, vállalkozók és forgalmazók figyelmét a hamis termékek veszélyeire. A kampányt a „Zéró tolerancia a hamisítványokkal szemben” nevet viseli.

A kampány alatt terjesztett anyagok között található egy infografika, amely tippeket ad a nyilvánosság számára a hamis elektromos készülékek elkerülésére.

„A hamis termékek kiszorítása az ellátási láncból közös erőfeszítést igényel, amely felhasználja az új adatokat a nyilvánosság és az ágazat szereplőinek oktatására és tudatosságának növelésére ” mondta az EFSI.