- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Csak jogtiszta DJ-k léphetnek fel a Balaton Soundon

A hatályos jogszabályok értelmében többszörözésnek minősül minden, nem gyári hordozón található hangfelvétel, beleértve az internetről, bármilyen forrásból történő letöltéseket is.

A MAHASZ többféle lehetőséget is kínál a DJ-knek a másolt hangfelvételek jogosítására, így a fesztiválok fellépői is szabadon választhatnak ezek közül.

Akik év közben számos további alkalommal is közönség elé állnak, azoknak természetesen érdemes lehet az átalánydíjas jogosítást választani, akik pedig csak ezen az egy vagy csak néhány fesztiválon lépnek fel, élhetnek az alkalmi jogosítás lehetőségével.

Számos hatósági ellenőrzés várható a további nyári fesztiválokon is, és ilyenkor sajnálatos módon rendszeresen indulnak büntetőeljárások is a zenét jogszerűtlenül felhasználó DJ-kkel szemben. A fesztiválok szervezőinek nincs jogi felelőssége az ott fellépő DJ-k zenei állományával kapcsolatosan, ám jelentős hátrány éri őket is, ha egy-egy jogsértő DJ miatt a NAV hosszadalmas eljárást folytat a helyszínen, huzamosabb időn keresztül leáll a buli valamelyik színpadnál, stb. Mindenki számára jobb, kényelmesebb és barátságosabb megoldás, ha a szervezők maguk is előírják a fellépő DJ-k számára a jogtiszta tevékenységet.

Ahogy maguk a szervezők is vallják: érthetetlen, hogy komoly, profi DJ-k hogyan tehetik meg, hogyan gondolhatják, hogy tevékenységüket az arra vonatkozó jogszabályok be nem tartása mellett végezzék. Az ország legnagyobb fesztiváljain már nem lehet kérdés, hogy a hatályos jogszabályokat mindenki betartja.