- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Kártérítés hamis Oscar szobrok Ebay-es értékesítése miatt

Egy texasi bíró elrendelte, hogy Jamie De La Rosa 375.000 dollárt fizessen kártérítésként a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának (AMPAS) a hamis Oscar-díj másolatok értékesítéséért, amelyeket az Ebay-en és az Etsy-n árult, jelenti a hollywoodreporter oldala.

Az AMPAS nyújtott be keresetet szerzői jogi jogsértés és védjegybitorlás miatt idén februárban, miután felfedeztek az eBay-en egy “Oscar-díj, Hollywood, Filmszínészi Trófea, Díszlet Replika”-ként meghirdetett tárgyat. A további nyomozás végül elvezette őket De La Rosához, aki mint kiderült, már 9 hasonló szobrot el is adott.

Az Akadémia megkereste De La Rosát, hogy a birtokában lévő összes másolatot adja át. Először úgy tűnt, a férfi együttműködik, ám az AMPAS később beszámolt arról a per során, hogy a férfi ezután még több szobrocskát értékesített az interneten keresztül.

Körülbelül egy hónappal azután, hogy a pert a texasi szövetségi bíróságon megindították, De La Rosa benyújtotta beismerő vallomását. Ezzel együtt benyújtott néhány eladási jelentést, mi szerint a szobrocskák darabja párszáz dollárért kelt el.

A szerzői jog megsértése miatt az AMPAS maximum 150.000 dollárra lett volna jogosult jogsértésenként, ám hivatkozva De La Rosa szerényebb anyagi helyzetére, csak 75.000 dollárt követelt. A védjegybirtoklásért, amelyért az AMPAS azt gondolta, dollármilliókra jogosult, csak 300.000 dollárt követelt.

Július 11-én az amerikai kerületi bíró, Sam Sparks egyetértett a keresetben megjelölt összegekkel, emellett elrendelte, hogy De La Rosa adja meg a replikák forrását, adja át a tulajdonában lévő összes replikát, és tegyen esküt az együttműködéséről. Emellett a bíró ideiglenesen eltiltotta az Oscar szobrok gyártásától és árusításától.