- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Kétezer jogvédett könyvet tárolt számítógépén

A bíróság az I. rendű vádlottat ezért 180.000 forint pénzbüntetésre ítélte, ennek napi tételét 1000 forintban határozta meg, vagyis a pénzbüntetés meg nem fizetése esetén 180 napi szabadságvesztésre kell a büntetést átváltoztatni. A II. rendű vádlott esetében a pénzbüntetést 2 év próbára bocsátásra enyhítette a törvényszék.

Az ügy előzménye, hogy az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki 90 rendbeli szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettében, ezért halmazati büntetésül végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett 6 hónap börtönre ítélte. A II. rendű vádlott az I. fokú ítéletben 89 rendbeli szerzői jogok üzletszerűen elkövetett megsértésének bűntettéért 75 ezer forint pénzbüntetést kapott, amit meg nem fizetés esetén 300 napi fogházban letöltendő szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

Mivel a két bíróság eltérően ítélte meg a vádlottak bűnösségét, megnyílt a 3 fokú eljárás lehetősége, így a fellebbezéseket követően az ügy a Szegedi Ítélőtáblára került.

Az I. fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott egy irodatechnikai szerviz képviseletre jogosult beltagjaként 1997 októberétől folytat fénymásoló tevékenységet Szegeden. 2009. szeptember 24-én a rendőrség a szerviz üzlethelyiségében házkutatást tartott, meg során megállapították, hogy a fénymásoló szalon hátsó, szakdolgozatkötő termében belső informatikai hálózatot építettek ki. A nyomozás során kirendelt igazságügyi informatikai szakértő megállapította, hogy az egyik merevlemezen összesen 1988 darab szerzői jogvédelem alatt álló könyv és jegyzet szkennelt, digitalizált változata található. Ezeket a műveket az I. rendű vádlott utasítására a II. rendű vádlott többszörözte merevlemezre annak érdekében, hogy a szkennelt példányokról további fénymásolatokat tudjanak készíteni, amennyiben a vevő ezen művek valamelyikéről kér fénymásolatot.

Az I. és a II. rendű vádlottak nem rendelkeztek engedéllyel a szerzői jogi jogosultaktól as művek többszörözésére, így a kiadóknak, illetve a sértetteknek 1,9 millió forint vagyoni kárt okoztak.