- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Terjednek az Amazonon a hamis USB flash meghajtók

Egy dolog közös a nagy kapacitású USB pendrive-ok, memóriakártyák és SSD-k esetében: a költségek nagy részét a NAND flash memória teszi ki. Márkától függetlenül hasonló árban vannak az azonos kapacitású készülékek, írja a myce.com.

A hamis termékek úgy működnek, hogy a feltört firmware a valós kapacitást használja, ami elég ahhoz, hogy a legtöbb vásárlót meggyőzze. Azonban amint megtelt ez a kapacitás, a meghajtó vagy felülírja a létező adatokat, 0 tartalmú fájlokat hoz létre, vagy valamilyen hibaüzenetet ír ki. Sajnos a felhasználó csak akkor jön rá, hogy valami nincs rendben, amikor megpróbálja elérni a meghajtón levő fájlokat, és nem tudja őket megnyitni.

Bár maga az Amazon eredeti termékeket árul, a piacán árusítók közül néhányan egyértelműen hamis termékekkel kereskednek. Míg egy 256 GB-os eredeti meghajtó 90 fontba kerül, a gyanús termékek 13 fontért vásárolhatóak meg. A legtöbbször szerepel a felhasználói visszajelzések között, hogy a termék hamis. Érdemes a gyártó honlapján megnézni, hogy a kérdéses termék valóban létezik-e, sok esetben ugyanis már itt kiderülhet a csalás.

Mivel az Amazonon keresztül árult flash meghajtók nagy többsége eredeti, árulkodó lehet a túl alacsony ár. Az amerikai oldalon például rengeteg 20 dolláros, 128 GB kapacitású pendrive található.

Mielőtt bármilyen új USB-s flash meghajtót használnánk, még akkor is, ha megbízható helyen vásároltuk, érdemes letesztelni annak teljes kapacitását. Egy népszerű alkalmazás erre a H2TestW (link: http://www.heise.de/download/h2testw.html [1]), ami megtölti a teljes tárhelyet, majd ellenőrzésképpen visszaolvassa az adatokat. Egy hamis termék általában átmegy a teszt írás részén, de az ellenőrzéskor megbukik. Az alkalmazás másik előnye, hogy a hibás termékeket is azonosítani tudja.