- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Veszélyes hamis árut foglalt le az INTERPOL Kelet- és Dél-Afrikában egy akció során

Az ”Operation Wipeout” elnevezésű akcióra hét országban került sor – Botswanában, Kenyában, Namíbiában, Ruandában, Tanzániában, Ugandában és Zambiában – április és június között. Az akció 644 ezer lefoglalt árut, és több mint 260 személy ellen elrendelt nyomozást vagy letartóztatását eredményezett, áll az INTERPOL honlapján.

A bűnüldöző szervezetek, szabályozó szervek, magánszektor és Uganda esetében a Szabványügyi Hivatal bevonásával a hatóságok a lakosság egészségét és biztonságát különösen veszélyeztető termékeket célozták meg.

Kenyában hamis elektronikai termékeket, például kapcsolókat, megszakítókat és egyéb, áramszünet esetén is villamosenergiát biztosító eszközöket, Ugandában pedig az előírásoknak nem megfelelő elektromos kábeleket foglaltak le. Tanzániában egy tonna nem engedélyezett babatápszer és négy tonna tiltott összetevőt tartalmazó kozmetikumot semmisítettek meg, valamint egy hamis CD-ket előállító gyárat szereltek le.

Kenyában több mint 100 gázpalackot foglaltak le, miután kiderült, hogy az illegálisan újratöltött, márkás palackok szivárognak és tűzveszélyesek. Tiltott rovarirtó-szereket, valamint jelentős egészségügyi kockázattal bíró lejárt műtrágyát is foglaltak le egy olyan régióban, ahol a mezőgazdaság sok család egyetlen bevételi forrása.

Az akciót az INTERPOL Turn Back Crime kampányának keretében hajtották végre, amelynek célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét arra, hogy a bűncselekmények milyen módon befolyásolják az emberek mindennapi életét, a potenciálisan rossz minőségű, életveszélyes hamisított termékektől kezdve a szervezett bűnözés támogatásáig.

„Ezek a bűncselekmények a társadalom minden szintjére kihatással vannak, a kormányok adóbevételtől esnek el, a gyanútlan fogyasztókat pedig veszélyeztetik a rossz minőségű vagy akár életveszélyes termékek.” – mondta a ruandai országos rendőrfőkapitányság főfelügyelője, az afrikai INTERPOL végrehajtó bizottságának küldöttje, Emmanuel Gasana. „A bűnözők teljesen figyelmen kívül hagyják a fogyasztók egészségét és biztonságát. A fogyasztók védelme a rendőrség és más állami és magánszervezetek bevonásával mindig is a rendőri tevékenységünk középpontjában állt”, tette hozzá.

3,27 millió dollár értékű hamis ruhát és kiegészítőket foglaltak le Botswanában és Namíbiában, a hamis ruhákat számos üzletben az eredeti árucikkek mellett értékesítették, azonos áron.

Jelentős számú éjszakai beavatkozásra is sor került, amelynek eredményeképpen több csempészt azonosítottak, akik több konténernyi cigarettát, alkoholt, hamis cigarettát és energiatakarékos izzót akartak a zambiai határon át Dél-Szudánba és Ugandába csempészni.

„Az akció egyik legfontosabb célja, hogy felhívja a a bűnüldöző szervezetek, szabályozó szervek és a lakosság figyelmét a hamis és illegális termékek veszélyeire.” – mondta Michael Ellis, az INTERPOL illegális csempészáruk és hamisítási egységének vezetője. „Az akció, amelyet ilyen hosszú ideig és két egészen különböző régióban sikeresen vittünk véghez, tanúsítja az érintett hivatalok és országok elkötelezettségét a szükséges erőforrások biztosítsa mellett” – tette hozzá Ellis. „A bűnözőket csak a nyereség érdekli, az a tény nem, hogy a hamis és illegális áruknak pusztító hatása lehet az emberekre és a környezetre. Szeretnénk mindenkit arra ösztönözni, hogy segítse a rendőrséget ezen bűncselekmények visszaszorításában.”

Egy háromnapos képzésen és a Ruandában tartott operatív tervezési találkozón felül az érintett országok részt vehettek egy online tréningen, amelyet az online IP Bűnügyi Nyomozók Főiskolája tartott és az INTERPOL, valamint az Underwriters Laboratories Egyetem támogatott.