- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Veszélyes USB-töltő: egy nő meghalt

A 28 éves Fülöp-szigeteki nő pár nappal később kezdte volna meg ápolónői munkáját a helyi kórházban. A hatóságok a nő halálát arra használják fel, hogy figyelmeztessék a fogyasztókat a hamis USB-s töltők veszélyeire. A fiatal nőn fülhallgató volt, és a laptopját fogta, amikor holtan találták, égési sérülésekkel a fülén és a mellkasán. A brisbane-i rendőrség nyomoz az ügyben.

Az Új-Dél-Walesi, tisztességes kereskedelem biztosa, Rod Stowe szerint több USB-s töltőt, utazási adaptert és hosszabbítót, amelyek nem feleltek meg az ausztrál biztonsági előírásoknak már eltávolítottak egy mobiltelefon-tartozékokat árusító standról Sydney délnyugati részén, a haláleset után.

Stowe szerint a hatóságoknak eddig nem volt tudomása róla, hogy az olcsó töltők ilyen nagy mennyiségben vannak jelen a piacon. Bár eddig ez volt az egyetlen ismert haláleset, ami potenciálisan kapcsolatban áll az olcsó eszközökkel, a nyilvánosságot a lehető leghamarabb tájékoztatni kellett az esetről, hogy elkerüljék a további halálos áldozatokat.

A kereskedőt maximum 87.500 dollár bírsággal és/vagy két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. Egy vállalatot akár az összeg tízszeresére is megbüntethetnek hasonló esetben.

A töltők gyenge minőségű műanyagból készültek, ami megolvadhat. A hatóságok által talált készülékekből hiányzott a szigetelés, és nem volt rajtuk engedélyezési jelzés.

Azoknak a fogyasztóknak, akik már vásároltak ilyen – nem engedélyezett és az előírásoknak nem megfelelő – USB-s töltőket, azt tanácsolják, hogy hajlítsák vissza a csapokat a töltőkön, és dobják ki őket azonnal.