- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

22 milliót kértek egy hamis Rippl-Rónaiért

A Híradó által megszólaltatott Horváth János Milán művészettörténésznek szinte azonnal feltűnt, hogy hamis a Fekete kalapos nő festmény. Egy kaposvári galéria tulajdonosa 22 millió forintért árulta. Azt mondta ez Rippl-Rónai József eredeti alkotása.

A kaposvári Art Galéra tulajdonosa november óta van előzetes letartóztatásban, a Kaposvári Rendőrkapitányság most fejezte be az eljárást. A nyomozás során a kereskedőnél a Fekete kalapos nő mellett még további 14 hamis festményt találtak. Köztük Mednyánszky, Aba-Novák és Munkácsy-képeket is.

„A kaposvári műkincskereskedő ügyében a nyomozóhatóság befejezte a nyomozást, és múlt pénteken a kaposvári járási ügyészségre vádemelési javaslattal megküldte az iratokat” – mondta az ügyészségi szóvivő.

A szakember szerint sok a hamis festmény a piacon. Ezek minősége azonban általában gyenge, így a csaló kereskedők a legtöbbször hamar lebuknak. Utólag az is könnyen lekövethető, hogy kinek, mikor és mennyiért értékesítették a hamisítványokat.

„A magyar műkincspiacon megvannak a nagy sztárnevek. Ezek közül az egyik legelső Rippl-Rónai, úgyhogy nyilvánvalóan ennek is már elég régóta létezik egy hamisítói törekvése. Tudunk egészen korai időktől, a ’30-as évekből való hamisítványról is” – mondta Géger Melinda művészettörténész.

A galériát a rendőrség lezárta, az üzlet jelenleg kiadó.