- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Új tesztelő-készletet szabadalmaztatott a Procter & Gamble

Az Egyesült Államokban benyújtott szabadalmi bejelentés szerint ”a népszerű mindennapi fogyasztási cikkek a hamisítók kedvelt célpontjai. A gyorsan értékesített (FMCG) termékek 2-3 százaléka nem eredeti, ami több milliárd dollár veszteséget okozhat a gyártó cégeknek”. A területen érintett P&G új tesztelő készlete azt ígéri, még képzetlen személy is gyorsan elvégezheti a hamisítványok kiszűrésére szolgáló kémiai vizsgálatokat. A szabadalmi bejelentés szerint sem vegyészeti, sem tudományos képzettségre nincs szükség mindehhez, áll a bizjournals.com oldalán.

A szabadalom komoly előrelépést hozhat, jelenleg ugyanis a lefoglalt, gyanús szállítmányokat a hatóságok 10 napig tarthatják fenn, így ennyi idő alatt kell döntenik a termékek eredetiségéről, s így sorsáról. Jelenleg bonyolult laboratóriumi ellenőrzésre van szükség, ha szabad szemmel nem eldönthető, hamisítványokról van-e szó.

Ha például egy sampont vizsgálnak, amelynek aktív – és költséges – hatóanyaga a cink-pyrithion, akkor a teszt-készletből előveszik a vas-kloridot tartalmazó vegyületet, ami a lakmuszpapírhoz hasonlóan, színváltozással mutatja, jelen van-e a keresett vegyület a mintában. Fémből készült termékek vizsgálatához először a készletben található savval oldják fel a mintát, s utána az oldatban keresik az eredeti termékekre jellemző, a hamisítványokból szinte mindig hiányzó ionokat. Így a „tesztelő csomag” a fog-, bőr-, textil és hajápolás termékei mellett a parfümök, kozmetikumok, italok ellenőrzésére is alkalmas lesz.

A P&G tervei szerint a készlet egyszerűen a helyszínre szállítható lesz, legyen szó akár vámraktárakról, gyárakról vagy nagykereskedelmi lerakatokról.