- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamis Nvidia grafikus kártyák bukkantak fel a hardverboltokban

A német Heise magazin szerint a kártyák a dobozaikon olvasható elnevezése azt sugallja, hogy azok a GeForce GTX 660-as lapkákra épülnek, valójában azonban csak az évekkel korábbi és sokkal gyengébb Fermi architektúra képviselőinek megfelelő teljesítményre képesek.

A shopokban “GTX660 4096MB Nvidia Bulk” és hasonló elnevezések alatt megjelenő kártyáknak ráadásul a BIOS chipjeit is manipulálták, így a turpisság a gépbe szerelésüket követően sem derül ki – legalábbis a felületes vásárlók számára. Az egységek ugyanis a módosítás miatt a hardverlistában is GTX 660 elnevezéssel jelennek meg – annak ellenére, hogy a jelek szerint semmi közük sincs az egységekhez.

A kártyákon található grafikus processzor ugyanis pl. mindösszesen csak 144 grafikus magot vonultat fel, miközben egy eredeti GTX 660-ban 960 darab mag található meg. Hasonló módon a chip memóriaátviteli sebessége is csak 17 GB/s körül van a mérések szerint, miközben egy valódi GTX 660-as esetében a 140-150 GB/s-ot kellene verdesnie.

Ezek után nem csoda, ha pl. a 3DMark Firestrike tesztjében a hamis kártya alig 949 pontot ér el, szemben egy eredeti GTX 660 4266 pontos eredményével.

A Heise az ügyben megkereste az Nvidia-t is, aminek illetékesei azonban egyelőre nem voltak hajlandóak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.