- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Jogi eszközök a tiltott kereskedelem és a hamisítás elleni harcban

Mivel Lengyelország keleti határa az egyik leghosszabb az Európai Unióban, az ország számára jelentős kihívást jelent megelőzni az illegális áruk bejutását a régióba. A háromnapos képzés – melyet az INTERPOL jogi ügyekkel foglalkozó hivatala közösen rendezett meg a Lengyel Nemzeti Igazságszolgáltatási és Ügyészségi Iskolájával – célja az volt, hogy kiegészítő jogi támogatást nyújtson, és hogy hosszú távú megoldásokat kínáljon, áll az INTERPOL cikkében.

„Azzal, hogy ügyészeinkkel ismertettük a nemzetközi tapasztalatokat, nagy előnyhöz jutottak az illegális kereskedelem és a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények üldözésében. Tovább fejlesztik ezáltal  képességeiket, és arra bátorítják őket, hogy a lengyel jogszabályokkal és előírásokkal összeegyeztethető legjobb gyakorlatokat átvegyék más bíróságoktól,” nyilatkozta Marek Manowiec, a Lengyel Nemzeti Igazságszolgáltatási és Ügyészségi Iskola koordinátor bírája.

A képzés betekintést nyújtott a nemzetközi jogi keretekbe és nemzetközi és uniós szintű együttműködési mechanizmusokba, valamint egy új perspektívát nyújtott a lehetséges vádtípusokra nézve, melyeket alkalmazni lehet a tiltott kereskedelem és a szellemi tulajdonnal kapcsolatos bűncselekmények esetében.

„Lengyelország már így is bizonyította jelentős erőfeszítéseit a határ-ellenőrzési szabályozásával és a tranzit ellenőrzésére vonatkozó jogszabályaival, de a feladat nem csak a frontvonalban teljesítő rendőröké és vámtiszteké,” mondta az INTERPOL vezető jogi tanácsadója, Stefano Betti.

„Az elkövetőknek bíróság elé kell állniuk, az ítéleteknek pedig visszatartó erejűnek kell lenniük. Szükséges továbbá a szervezett bűnözői csoportok azonosítása és felszámolása, valamint meg kell szüntetni monetáris érdekeltségét az ilyen jellegű  bűncselekményből származó jövedelmek elkobzásával. Ez az ügyészek feladata.” tette hozzá.