- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - http://www.hamisitasellen.hu -

Leleplezzük a hamisítványokat

Ha Amerikában, Európában vagy Japánban megjelenik egy sikeres – sőt a neves cégeknél egy még meg sem jelent, de sikergyanús – termék, azt habozás nélkül lemásolják a főként kínai gyártók. Mellettük Korea és India is szereplővé válik a hamisítványok piacán, ahol előfordul, hogy egyáltalán nem megy a minőség rovására a rendkívül alacsony árcédula, sőt a klónkészülék gyakran ugyanazon gyárban készül, mint az eredeti.

A Nokia készített 2012-ben egy felmérést, amely szerint minden ötödik, használatban lévő mobileszköz hamisítvány.

A számítástechnikai eszközök klónozásával olyan problémák merülnek fel, amelyek elsősorban az eredeti mobil-, táblagép- és laptopgyártóra ütnek vissza, de azért okozhatnak gondot a felhasználóknak is. Először is rontják a nagy gyártók eladási mutatóit. Önmagában a marketingkampány hiánya, a rosszabb minőségű alapanyagok és alkatrészek miatti olcsóság nem zavarná a vevőket, de azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy a vázolt okok miatt nincs garancia a minőségi és a tűzvédelmi szabványok betartására. A vevő továbbá komoly kártevőveszélynek teszi ki magát egy-egy netes klóneszköz vásárlása esetén, az adathalászok könnyen megszerezhetik adatait. A következő probléma akkor lép fel, amikor tényleg baj történik. A vevő nem tudja érvényesíteni jótállási vagy kártérítési igényét, az eredeti terméket gyártók pedig márkaromlással néznek szembe, mivel a hamis eszköz csúnya dizájnját vagy rossz működését a felhasználók legtöbbször az eredeti termék gyártójához kötik.

Az olcsó változat nem minőségi anyagokból készül, a processzor régebbi, az érintőképernyő lassabban reagál, az akkumulátor pedig valószínűleg hamarabb, akár egy-két óra alatt lemerül. A legnagyobb veszély, hogy túlmelegszik, és az eszköz jobb esetben csak kikapcsol, rosszabb esetben teljesen használhatatlanná válik. A telefonok a legritkább esetben tudnak magyarul, de az angol szövegbe is gyakran kerülnek kínai/koreai krikszkrakszok.

Suller Attila őrnagy, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője a PC World kérdésére elmondta, hogy a szellemi tulajdonjog minél hatékonyabb védelme miatt alkalmazzák idén januártól a tagállamok a 608/2013/EU rendeletet. „Ha valaki az interneten keresztül rendel egy szellemi tulajdonjoggal érintett árut, érdemes jól megnéznie, hogy az honnan származik. Ha valaki egy hamis terméket választ, hiába fizeti ki az árát, a hatóságok vissza fogják tartani, és ha bebizonyosodik, hogy valóban hamisítvány, akkor a NAV megsemmisíti” – nyilatkozta a szóvivő.

Ha az eszköz átcsúszik a vámon, és a vevő kézbe veszi, ám nem elégedett okostelefonjával, akkor nem sokat tehet, mivel a Kínából érkező klónokra általában semmilyen garancia nincs. „A hamis készülék teljesítményének vagy például a kijelzőjének, kamerájának feljavítására nincs lehetőség. Egyedül az operációs rendszert lehet rajta a feltörést követően lecserélni egy újabb verzióra” – jelentette ki a PC World kérdésére válaszolva Szincsák Tamás, az ESET szakértője.

A veszélyes alkalmazások kiküszöbölésére hasznos a klóntelefonokat átküldeni egy víruskeresésen, mert a legnagyobb veszélyük a gyárilag telepített vírusok. „A hamis okostelefonon nem automatikusan van ártó kód. Ha mégis, sokszor elég egy víruskeresés vagy a gyári állapot visszaállítása. Ha a fertőzés nem tűnik el, akkor azt a telefon gyártója telepítette fel, és csak a készülék feltörésével, illetve az operációs rendszer és vele együtt az előre telepített alkalmazások cseréjével lehet azt eltávolítani.” Afrikában és az arab országokban máshogy próbálnak védekezni: lekapcsolják a hamisított mobilokat, így szoktatva az embereket, hogy ne vegyenek klónokat.

A hamisítványokat az IMEI (International Mobile Equipment Identity)-kód alapján ellenőrzik, amellyel minden, világszerte gyártott és forgalmazott mobil rendelkezik. A probléma az, hogy ma már a hamis készülékeknek is van egy eredeti készülékből kimásolt, feltört IMEI-kódja – hogy több telefon is használhassa ugyanazt –, így előfordulhat, hogy a szolgáltató az eredeti készülékkel rendelkező tulajdonos mobilját kapcsolja le.

A kétes forrásból származó és minőségű eszközöket viszonylag könnyű elkerülni, csak néhány szabályt be kell tartani a készülék megvásárlásakor.