- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

NAV: eredet-jelöletlen áruk tonnái a nagybani piacon

Az akciósorozat alkalmával több mint ezer személyt, száznál több autót és csaknem ezer, a piacra be- és onnan kihajtó tehergépjárművet ellenőriztek, próbavásárlásokat, árueredet-vizsgálatokat végeztek, és ellenőrizték a foglalkoztatottak bejelentését a zöldség- és gyümölcskereskedőknél.

A NAV Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei két feljelentést tettek költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az egyik esetben 228 millió forintos adóhiányt állapítottak meg egy zöldség- és gyümölcskereskedő terhére. A másik feljelentést ugyancsak adóelkerülésből, valamint fiktív adóbevallásból származó 54 millió forint adóhiány miatt tették a NAV pénzügyi nyomozóihoz.

Az árukészlet eredetének vizsgálatakor az esetek több mint felében nem tudtak megfelelő dokumentumokat bemutatni a kereskedők a NAV ellenőreinek. Találtak olyan alkalmazottat, akit nem jelentett be munkaadója, ezért 50 ezer forintos bírságot kellett kiszabniuk. A próbavásárlások zömében szabályos nyugtát kaptak a revizorok.

A Pest Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága 37 ellenőrzést végzett, 10 esetben jogsértést állapított meg, jellemzően jelöletlen áru miatt. Mindezen felül elrendelték 1200 kilogramm őszibarack, 1000 kilogramm burgonya megsemmisítését, és 500 kilogramm fokhagymát lefoglaltak.

A Készenléti Rendőrség munkatársai közlekedési szabálysértés miatt hat esetben szabtak ki helyszíni bírságot, összesen 90 ezer forint értékben. Többnyire a forgalmi engedély, illetve a jogosítvány érvénytelenségét, a kötelező biztosítás hiányát kellett szankcionálni és előfordult, hogy bukósisak nélküli motorost büntettek a rendőrök.