- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Korea meghatározta a gyógyszerek egyedi azonosításának határidejét

Az országban eladott gyógyszereket 2013. vége óta kötelező ellátni egy 2D-s adatmátrix kóddal, amelyben megtalálható a termék Globális Kereskedelmi Cikkszáma (GTIN), gyártási tételszáma és a lejárati dátuma, írja a securingindustry.com.

A jövő év elejétől egy egyedi sorszámot kell majd beépíteni a kódba nagyjából a gyógyszerek harmadánál – beleértve például az összes opioid fájdalomcsillapítót, a pszichotróp és a biológiai szereket is.

2016. január elsejétől az egyedi azonosítás követelménye valamennyi, az országban értékesített gyógyszeripari termékre vonatkozni fog, a dél-koreai egészségügyi és jóléti  minisztérium (MOHW) szerint. A minisztérium a jövő évben egy próba projektet fog végrehajtani, hogy létrehozzon és teszteljen egy rendszert az egyedi azonosítóval ellátott termékek követésére az ellátási láncon belül a gyártótól a felhasználóig.

A minisztérium a tranzakciós adatokról 2016 elejétől kér jelentéseket. A cégeknek ez év október 1-ig be kell nyújtaniuk részletes végrehajtási terveiket, melyben fel kell sorolniuk az első szakaszban érintett termékeket is.

A koreai program továbbá – egyedülállóan a világ más pontjain használt vagy fejlesztett gyógyszer-nyomkövetési rendszerek közül – lehetővé teszi a rádiófrekvenciás azonosítást is (RFID) a 2D-s adatmátrix kód helyett az adatok hordozására. Az azonosító számok összesítése a csomagolás során a raklapokon továbbra sem kötelező.

A nyomkövető rendszer célja, hogy javítsa a készletgazdálkodást a kiszállítási nyilvántartások számítógépre vitelével, megkönnyítse a visszahívásokat és a lejárt gyógyszerek kezelését, valamint hogy megakadályozza a tiltott és hamis gyógyszerek bekerülését az ellátási láncba, illetve a gyógyszerrel való visszaélést.

A minisztérium szándéka az is, hogy az egyedi sorszámozás segítsen a gyógyszeres kezelések nyilvántartásában, és a téves gyógyszerfelírások elkerülésében.