- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Vigyázat, nem az, aminek látszik!

A GYEMSZI OGYI a BRFK által lefoglalt készítményekről [1] megállapította, hogy azok hamisítványok. Bár valóban a Rivotril 2 mg tabletta hatóanyagát, a klonazepámot tartalmazzák, de a jelzettnél kisebb mennyiségben, és tablettánként nagymértékben eltérő tartalomban.

A csomagolóanyag sem egyezik meg az eredetivel, a készítmény külső csomagolása (doboza) és az abban elhelyezendő betegtájékoztató hiányzik, egyáltalán nincs.

A legális gyógyszerellátási lánc valamennyi szereplőjének a tevékenysége (gyógyszergyártó, nagykereskedő, gyógyszertár) hatóságilag engedélyezett és folyamatosan ellenőrzött, emiatt ezek a készítmények gyógyszertári forgalomba biztosan nem kerülhettek.

A klonazepám a benzodiazepin származékok csoportjába tartozó pszichotróp anyag. Epilepszia, szorongásos állapotok, pánikbetegség kezelésére alkalmazzák. A Rivotrilt orvosi javaslatra, a gyógyszertárban csak recept ellenében adhatják ki.

Alkalmazása függőséghez vezethet, hosszú időtartamú vagy nagy adaggal történő kezelés esetén beszédzavart, koordinációs zavart, erőteljes vérnyomáscsökkenést, bizonytalan járást és memóriazavart okozhat.

A hamis gyógyszerek gyártása során bármilyen veszélyes szennyező anyag kerülhet a készítménybe, a minőségükért senki nem felel. Emiatt és az esetlegesen fellépő mellék- és gyógyszer kölcsönhatások, valamint az orvosi felügyelet hiánya miatt, alkalmazásuk még akkor is veszélyes lehet, ha az eredetivel azonos mennyiségű hatóanyagot tartalmaznának.