- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Tehetetlenek a cégek a hamis termékekkel szemben

Az eredeti termék árának töredékéért lehet kínai másolattermékeket vásárolni. Arra még soha senki nem gondolt, hogy van, akinek ártunk ezzel?

Egy luxusmárka kézitáskája 1100 font, azaz majdnem 430 ezer forint a hivatalos márkakereskedésben, és 20 font, azaz 7800 forint a kínai másolat. A kínaiak lelkiismeret-furdalás és szakmai problémázás nélkül másolják a nyugati elmék találmányait, termékeit. Míg Nyugaton a feltalálókat és dizájnereket régóta védték a szabadalmi törvények, addig Kínában ez viszonylag újdonság. Ezért nincsenek hozzászokva a kínaiak ahhoz, hogy nem lehet csak úgy lekoppintani valamit és hasznot húzni belőle – olvasható a Daily Mail cikkében.

Az Egyesült Királyságban, vagy Amerikában a szabadalmaztatási eljárás során bizonyítanod kell, hogy az általad elismertetni kívánt termék valóban újdonság. Ezután ellenőrzik azt, valóban a te szellemi termékedről van-e szó. Ezzel szemben Kínában maximum annyit ellenőriznek, jól töltötted-e ki a szabadalmi papírokat. Így például egy kínai simán bejegyeztethet egy nyugati autómodellt úgy, mint saját fejlesztését. A kínai cégek pedig ezek után be is perelhetik a nyugati eredeti gyártóját, mintha ő másolta volna a kínait.

Míg tehát a kínaiakat egyáltalán nem zavarja, ha hamisítványt vásárol, addig az európaiakat a legtöbb esetben gyötri a bűntudat. A Szellemi Tulajdoni Jogsértések Európai Megfigyelőközpontjának jelentése szerint az európaiak elismerik a szellemi tulajdon fontosságát, ugyanakkor egyes esetekben annak megsértését is elfogadhatónak tartják. 96 százalékuk úgy véli, a szellemi tulajdon védelme fontos, hiszen az előadóművészek, alkotók és feltalálók támogatásával ösztönzi a fejlődést és a kreativitást. Ugyanakkor 34 százalékuk teljesen elfogadhatónak tartja, hogy utánzat, hamisított termékeket vásároljon, ha azzal spórolhat. Az európaiak 38 százaléka pedig egyenesen tiltakozásból vásárolja ezeket a termékeket: szerintük így inthetnek be a piacvezérelt gazdaságnak.

Egyes aukciós portálok, mint például az eBay szigorú szabályokkal tiltja a nem jogtiszta áruk adás-vételét. Ha valaki az ő oldalukon vesz igazinak hitt hamisítványt, akkor megtérítik a vásárló kárát. Ezek az átveréses esetek. De van, aki direkt a kamukat keresi, hiszen azok jóval olcsóbbak. Hatalmas a kereslet a hamisítványokra, mert sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják az eredetit. A legtöbb cég tehetetlen a hamisításokat illetően.

Leginkább azon cégeknek okoznak kárt a hamisítványok, akik ruházati és bőrtermékeket gyártanak, vagy a számítástechnikai, elektronikai, optikai termékek előállításával foglalkoznak. A gyártással foglalkozó vállalatok több mint negyedének van tudomása arról, hogy termékeit hamisítják. A vállalatok komoly gazdasági károkról számolnak be, 52 százalékuk mégsem tesz semmit annak érdekében, hogy a hamisítást megakadályozza.