- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Hamisítványt rejt el a művész egy nagy londoni múzeumban

Az amerikai születésű, Londonban élő művész a Dulwich Picture Gallery gyűjteményében található képek egyikéből másolatot készíttetett. A gyűjteményben megtalálhatóak többek között Rubens, Tiziano, Gainsborough művei is. A másolatot a Xiamen, egy olajfestményekre szakosodott kínai cég készítette. Az eredetit február 3-án cserélik ki a másolatra, és július 26-ig lesz megtekinthető. A látogatók tippelhetnek majd, hogy melyik festmény nem eredeti, jelenti a news.artnet.com oldal.

„Ez egy csendes projekt, de sok kérdést felvet, például azt, hogyan viszonyulunk a kultúrához az intézményeinkben, és milyen hatással van egy kiállítás kontextusa egy kiállított tárgyra.” nyilatkozta Fishbone az artnet news-nak.

Míg Fishbone jellemzően jó humorral dolgozik, mégis a múzeumok számára fájó pontra tapintott rá projektjével.

Az eredeti hamisra cserélése a tolvajok által gyakran használt technika, akik abban reménykednek, hogy így csak jóval később derül fény a lopásra. Kiváló példa erre Henri Matisse Odaliszk piros nadrágban című műve, melynek másolata hónapokig lógott a venezuelai múzeumban, mielőtt felfedezték, hogy nem eredeti. Két nemrégiben történt esetben még a múzeumi dolgozókat is megvádolták, hogy hamisítványokra cserélték az eredeti műveket, majd jó pénzért eladták őket.

Annak ellenére, hogy  a másodlagos piacon keringő hamis műtárgyakról szóló jelentések állításai nagyrészt kétségbe vonhatóak, a múzeumok aggódnak. A kutatók és szakértők megvitatják ezeket a kérdéseket a Dulwich Picture Galleryben tartott rendezvényeken a „Made in China” kiállítással egyidőben.

A hamis festmény címét áprilisban hozzák nyilvánosságra.