- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

A hamisítás trükkjei

A borhamisítás komoly üzlet. Rudy Kurnaiwan házában elfogásakor hozzávetőleg 18 ezer hamis boroscímkét és számos borosüveget találtak. A címkék többsége régi, ritka és értékes borok címkéjének hamisítványa volt. Az egyes tételek palackonkénti értéke akár a kétmillió forintot is elérhette, ha nem is az összes címke képviselte ezt a nagyságrendet. Kurnaiwan „sikerének” egyik titka az volt, hogy ő maga is rendszeresen fektetett – főként a kezdeti időszakban – komoly borokba, és rendszeresen vett részt aukciókon. Sőt, a megvett borok egy részét mindig neves borgyűjtők, borszakértők társaságában bontotta ki, ezzel is építve hitelességét, és népszerűségét. Nem lehet tudni, hány ember vett tőle hamis bort tartalmazó palackot, mert vevőinek egy része olyan gazdag, hogy nem is reklamált, nem kért kártérítést, mert ez a veszteség nem okozott komolyabb gondot nekik, és nagyobb lett volna a presztízsvesztésük, ha felvállalják, hogy gyűjteményükben hamis palackok is lehetnek.

Nemcsak a ritka és drága boroknak van egyébként piaca, hanem azok üres üvegeinek és még a dugóiknak is. Egy különlegesebb évjárat eredeti palackja, címkéje és dugója szintén viszonylag magas összegért cserél gazdát. A nagy aukciósházak is bajban vannak. Ma már sokkal specifikusabb tudást igényel egy meglévő gyűjtemény felvásárlása és aukcióra bocsátása. Az értékesebb tételeknél hosszas vizsgálat előzi meg a gyűjtemény tételeinek eredetét. A címkék minőségét az adott évjáratnak megfelelő sajátosságokkal vetik össze, külön figyelik a színeket, a papír minőségét és állapotát. Mivel a dugót és a palackban lévő bort nem tudják ellenőrizni, nagyon sokat számít, ha visszakövethető a gyűjtemény útja, azaz az igazán értékes gyűjteményeket a gyűjtők eredeti számlákkal tudják igazolni. Viszont így is előfordulhat, hogy egy alapvetően 1982es bordeaux-i tételként felcímkézett palackban 1981-es dátumú dugó szerepel, és bizony a két évjárat értéke között súlyos dollárezrek is lehetnek.

Míg egy időben a leginkább hamisításnak kitett borok a bordeaux-i tételek voltak, ma már a Domaine Romanée Conti számít az új Lafite-nak Kínában. A hamisítók azonban az újvilági borokat sem kímélik, mindent hamisítanak, ami drága és értékes. Sokszor a legtriviálisabb hibák, például egy-egy betű elírása buktatja le a hamisítókat, bár sajnos a vevők jó részének sokszor még ez sem tűnik fel. A legtöbbjük azonban kifejezetten odafigyel ezekre a dolgokra – egy rövidebb, silányabb minőségű vagy frissebb állapotú dugó vagy kapszula, esetleg a címkepapír minősége vagy az eltérő kóstolási profi l tűnhet fel.

A különleges borok beszerzésekor fokozott mértékben figyelni kell az internetes vásárlásoknál, főként akkor, ha túl kedvező vételnek tűnik valami vagy nem igazán leellenőrizhető a forrás.

Az aukciókon értékesített borok 5 százaléka lehet hamis.