- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Eredeti gyomirtót használjunk!

Sok szempontot érdemes figyelembe venni a döntésnél, a területi adottságoktól, a gyomösszetételtől és a szerek hatékonyságától kezdve az árukon át a környezetvédelmi és munkaszervezési kérdésekig. Külön figyelmet érdemel a készítmények megbízhatósága, ugyanis egész Európában gond a hamisítás és a párhuzamos importból származó, itthon átcsomagolt és nem egyszer felhígított hatóanyag-tartalmú szerek forgalomba kerülése.

Szerencsére a gazdák meghatározó része a növényvédőszergyártók saját fejlesztésű, eredeti termékeit választja, amelyekre garanciát is vállal a gyártó. Ez is a felelősségteljes gazdálkodáshoz tartozik, ugyan is ezeknek a készítményeknek az összetétele pontosan ismert, és megfelelnek a FAO által megadott paramétereknek. Használatukkal nem kockáztatjuk sem azt, hogy hatástalanok lesznek, sem a valamilyen ismeretlen anyaggal való környezetszennyezést, sem a növényre vagy az emberre káros hatásokat. A nagy gyártók igyekeznek minél több biztonsági jelzést alkalmazni a termékeiken, amelyekről egyértelműen fel lehet ismerni azokat.

Ügyeljünk arra, hogy növényvé­dő szakemberek ajánlásával, kizárólag szakkereskedőtől vásároljunk. Figyeljünk a termék árára, gyanakodnunk kell, ha a kínált növényvédő szer lényege­sen (több, mint 20–30%­kal) olcsóbb, mint a megszokott szer. Az eredeti növényvédősze­reknek a gyártási és engedélyeztetési költségei magasak, tehát a túl olcsó vegyszer bizonytalan származású lehet csak. Mindig ügyeljünk a használati utasításokra, a biz­tonsági adatlapokra és a szere­ket kísérő papírokra! A használa­ti utasítás csak magyar nyelvű lehet és úgy kell a csomagoláson szerepelnie, hogy csak fizikai sérüléssel lehessen eltávolítani.