- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Rendhagyó osztályfőnöki óra a hamisítás ellen

Megnyílt a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kiállítása a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában. A rendezvényt hatalmas érdeklődés övezi, az elmúlt hetekben számos iskola fordult meg a kiállítótérben, ahol hamis tárgyak bemutatásán keresztül vezetik be az érdeklődő diákokat a hamisításoktól mentes világba. A kiállítás a diákcsoportok körében osztatlan sikert arat, a gyerekek örömmel vetik bele magukat az izgalmas játékokba, hallgatják végig az elhangzó előadásokat.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség közreműködésével életre hívott kezdeményezésen hat iskola mintegy 200 diákja vesz részt. A két órás rendezvényen szellemitulajdon-védelmi, szerzői jogi szakemberek, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársa tartanak korosztály specifikusan előadásokat, melyeket interaktív feladatok egészítenek ki.  Az öt állomáson belül a „csőgörény” simogatóval a tanulók ízelítőt kapnak arról, hogy a NAV munkatársai hogyan ellenőrzik a Magyarországra érkező árukat, a „tapiasztalnál” kiderül, hogy mely apró részlet alapján állapítható meg egy-egy tárgyról, hogy hamis. Meglepetés erejével hat minden alkalommal, hogy a kedvenc kütyünek számító mobil mennyi szabadalom, védjegy, formatervezési mintaoltalom sűrített tárháza, a számos szoftverről nem is beszélve. A Rubik-kocka kirakása még a visszahúzódó diákokat is megmozgatja, s aki szeretné ellenőrizni mit is tanult aznap a szellemitulajdon-védelemről, az teszten mérheti le tudását.

A kiállítás legfontosabb célkitűzése, hogy a diákoknak segítsen eligazodni a kereskedelem hatalmas világában, és több oldalról legyenek tájékoztatva a rájuk váró veszélyekről, ami a visszajelzések alapján sikerült is.

A Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai is megtekintették már a kiállítást, melyről Dobos Mónika tanárnő így mesélt:

„Nagyon jól éreztük magunkat, mégegyszer köszönjük, hogy ott lehettünk! Ha lesz még hasonló program, szívesen megyünk! A diákok egyöntetűen azt mondták, hogy nagyon tetszett nekik minden, sokan nem tudtak arról, hogy miért veszélyes az, ha nem a gyártótól vásárolnak valamit. Ahogy végeztünk, máris terepgyakorlaton is kipróbálták a tanultakat, mert útközben elénk keveredett egy  bőröveket áruló idősebb úr, aki rájuk akart tukmálni valamit. Mi visszaválaszoltunk, hogy “nem veszünk ilyet, mert most voltunk a hivatalban, ahol azt mondták, hogy nem szabad”. Most is meg vannak róla győződve, hogy az előadás része volt a bácsi, egy kém, akivel tesztelték őket!”