- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Szerzői jog és iskolai könyvtár

[1]Nagy érdeklődés kísérte a KTE Tavaszi Szakmai Napját, mely Budapesten, 2015. április 15-én a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában került megrendezésre.

A hivatalos köszöntők után a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet Pál Roberta titkárhelyettes mutatta be.

Az előadások a tananyagfejlesztés valamint az iskolai könyvtárat érintő szerzői jogi kérdéseket és a jogi, törvényi hátteret emelte ki mindennapi életből vett, konkrét példákkal szemléltetve. Az előadásokat Dr. Takács Nóra Emese szerzői jogi ügyintéző, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és Dr. Grad- Gyenge Anikó PhD, ProArt tanácsadó tartotta. Plágium az iskolában címmel Knausz Imre a Miskolci Egyetem egyetemi docense tágította ismereteinket, majd a Köznevelési reformok és az iskolai könyvtárak, lehetőségek a TÁMOP 3.1.15-ben és A bibliográfiai hivatkozás tanításának tartalmi, módszertani kérdései címmel Dömsödy Andrea, OFI-PKM munkatársa, a KTE alelnöke adott elő.

A délutáni szekciókban tovább folytatódtak az iskolai, iskolai könyvtári működési dokumentumok szerzői jogi vonatkozásaival, a tananyagfejlesztés, iskolai könyvtári honlap/blog szerkesztésének szerzői jogi vonatkozásaival és a bibliográfiai hivatkozás internetről származó forrásokra témákban a kooperatív csoportmunkák. A szekciókat Dr. Grad-Gyenge Anikó PhD, ProArt tanácsadó, Dr. Takács Nóra Emese, szerzői jogi ügyintéző a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalából és Dömsödy Andrea KTE alelnöke és Rónyai Tünde a KTE irattár és archívum felelőse vezette.

A szekciók vezetőinek összegző beszámolói és Szakmári Klára KTE elnökének zárszava után rengeteg új ismerettel, kavargó gondolattal indultak útnak a könyvtárostanárok. Mint eddig is mindig, érdekes témát boncolgattunk, a szekciókban pedig konkrét kérdések megbeszélésére is volt idő, lehetőség.