- Hamisítás Elleni Nemzeti Testület - https://www.hamisitasellen.hu -

Vigyázat: életveszélyes gyógyszereket is árusítanak az illegális webpatikák!

A  Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) jelentése szerint az illegális webpatikák az utóbbi időben rendkívül elterjedtek.  A rendőrök tavaly mitegy 20 olyan szlovák nyelvű illegális weboldalt  lepleztek le, melyek hamis gyógyszereket kínáltak megvásárlásra.

A NAKA egyébként egy az Interpol által irányított nemzetközi akcióba kapcsolódott be, amely kifejezetten a gyógyszerhamisítványok értékesítésére szakosodó weboldalak leleplezését tűzte ki célul.

Az akcióban mintegy száz ország 200 bűnüldöző szerve vett részt, az eredmény 237 letartóztatott személy és hatalmas mennyiségű, mintegy 36 millió dollár értékben lefoglalt veszélyes gyógyszer – olvasható a NAKA jelentésében.

A leggyakrabban a vényre kapható gyógyszereket hamisítják, például antibiotikumokat, altatókat, antidepresszánsokat vagy potencianövelőket – mondta el a TASR hírügynökségnek az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) szóvivője, Valéria Pernišová.

A gyógyszerhamisítványok első látásra nem különböztethetők meg az igaziaktól. Általában azonban nem felelnek meg a minőségi vagy biztonsági előírásoknak, vagy egyáltalán nem tartalmazzák azt a hatóanyagot, amelyet a csomagoláson feltüntetnek – figyelmeztetett Pernišová.

A hamis gyógyszerek terjesztése ellen az Európai Bizottság is felvette a harcot. Az Európai Unió tagállamaiban a gyógyszerek internetes értékesítése során minden esetben fel kell tüntetni a logót [1], amely tanúsítja, hogy ellenőrzött és igazolt értékesítőről van szó. A logóra kattintva a felhasználó az adott ország gyógyszerellenőrzési hivatalának oldalára kerül, ahol átböngészheti a jóváhagyott webpatikák listáját – mondta el a TASR hírügynökségnek Andrej Králik, az Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének munkatársa. Ez az óvintézkedés a gyakorlatban várhatóan ez év júliusától lép érvénybe.